Рекомендації щодо використання вітаміну D [Text] / Pawel Pludowski [та ін.] // Сімейна медицина. - 2018. - № 1. - С. 36-46. - Бібліогр. в кінці ст.


MeSH-main:
ВИТАМИН D -- VITAMIN D (анализ, классификация, прием и дозировка, стандарты)
КЛИНИЧЕСКОЕ ИССЛЕДОВАНИЕ -- CLINICAL TRIAL
ВИТАМИНА D НЕДОСТАТОЧНОСТЬ -- VITAMIN D DEFICIENCY (профилактика и контроль)
Annotation: Дослідження, які були проведені протягом останніх двох десятиліть, розширили уявлення про роль вітаміну D у регулюванні абсорбції кальцію та фосфату і метаболізму кісток та низки плейотропних ефектів в органах і тканинах тіла. Більшість спостережних та екологічних досліджень повідомляють про зв’язок між підвищеною концентрацією 25-гідроксивітаміну D [25(OH)D] у сироватці крові з поліпшенням результатів деяких хронічних, інфекційних та неінфекційних захворювань. Отже, численні установи та наукові організації розробили керівництва щодо використання вітаміну D та рекомендації щодо оптимальних сироваткових концентрацій 25(OH)D. Згідно з рекомендаціями керівництва, орієнтованого на здоров’я кісток, цільова концентрація 25(OH)D має становити 20 нг/мл (50 нмоль/л), а дози вітаміну D – 400–800 МО залежно від віку. Рекомендації, орієнтовані на плейотропні ефекти вітаміну D, радять досягати концентрації 25(OH)D 30 нг/мл (75 нмоль/л), а дози вітаміну D мають варіюватися у діапазоні від 400 до 2000 МО на добу залежно від віку, маси тіла, стану захворювання та етнічного походження. Розумний і збалансований вибір рекомендацій зумовлений такими факторами, як стан здоров’я, вік, маса тіла, регіон проживання, харчові та культурні звички, що робить регіональні або державні рекомендації більш придатними для застосування у клінічній практиці
У той самий час як отримання вітаміну D з природних джерел, тобто раціону харчування та регіону проживання, може сприяти підвищенню концентрації 25(ОН)D у певних підгрупах, для загальної популяції ці джерела вважають неефективними для підтримання цілорічної концентрації 25(ОН)D у діапазоні 30‑50 нг/мл (75–125 нмоль/л). Побічні ефекти вітаміну D, пов’язані з його самостійним вживанням, такі, як гіперкальціємія та гіперкальціурія, виникають рідко, і, як правило, є результатом застосування надзвичайно високих доз вітаміну D протягом тривалого часу
Additional Access Points:
Pludowski, Pawel
Holick, Michael F.
Grant, William B.
Konstantynowicz, Jerzy
Mascarenhas, Mario R.
Hag, Afrozul
Povoroznyuk, Vladyslav
Balatska, Nataliya
Barbosa, Ana Paula
Karonova, Tatiana
Rudenka, Ema
Misiorowski, Waldemar
Zakharova, Irina
Rudenka, Alena
Lukaszkiewicz, Jacek
Marcinowska-Suchowierska, Ewa
Laszcz, Natalia
Abramowicz, Pawel
Bhattoa, Harjit P.
SWimalawansa, unil J.

There are no free copies