Савченко, Л. В.
    Порушення харчового режиму як чинник розвитку аліментарного ожиріння у хворих на хронічне обструктивне захворювання легень [Text] / Л. В. Савченко, І. П. Кайдашев // Лікарська справа. Врачебное дело. - 2018. - № 5/6. - С. 49-53. - Бібліогр. в кінці ст.


MeSH-main:
ЛЕГКИХ БОЛЕЗНЬ ХРОНИЧЕСКАЯ ОБСТРУКТИВНАЯ -- PULMONARY DISEASE, CHRONIC OBSTRUCTIVE (метаболизм, патофизиология)
ОЖИРЕНИЕ -- OBESITY
ПИТАНИЯ РАССТРОЙСТВА И ОБМЕНА БОЛЕЗНИ -- NUTRITIONAL AND METABOLIC DISEASES
ПИТАНИЯ РАССТРОЙСТВА -- NUTRITION DISORDERS
ФАКТОРЫ РИСКА -- RISK FACTORS
Annotation: У статті визначено порушення харчового режиму пацієнтами з хронічним обструктивним захворюванням легень (ХОЗЛ) у поєднанні з аліментарним ожирінням. Обстежено 83 хворих на ХОЗЛ. Залежно від індексу маси тіла хворих розподілено на дві групи. До І групи ввійшло 53 хворих з аліментарним ожирінням, до другої групи – 30 хворих з нормальною масою тіла. Обстеження хворих включало антропометричні виміри, визначення фактичного харчування, режиму харчування. Встановлено, що для хворих на ХОЗЛ з аліментарним ожирінням характерне порушення фактичного харчування за рахунок підвищення добової енергетичної цінності раціону на (781,92 ± 39,10) ккал протягом робочого дня та на (1276,57 ± 63,83) ккал протягом вихідного дня. У більшості хворих на ХОЗЛ з аліментарним ожирінням спостерігали нераціональний режим харчування за рахунок зменшення кількості основного вживання їжі, збільшення інтервалів між ними від 3 до 10 год, та пізнього вживання їжі
Additional Access Points:
Кайдашев, І. П.

There are no free copies