Майдебура, О. П.
    Наноемульсії харчових продуктів та їхні нутриціологічні та валеологічні характеристики [Text] = Nanemulsions of foodstuffs and their nutritiological and valleological characteristics / О. П. Майдебура, B. B. Гнатюк, А. С. Романів // Вісник Вінницького нац. мед. ун-ту. - 2021. - Т. 25, № 3. - С. 389-393. - Бібліогр.: в кінці ст.


MeSH-main:
НАНОТЕХНОЛОГИЯ -- NANOTECHNOLOGY (методы, тенденции)
ФУНКЦИОНАЛЬНЫЕ ПРОДУКТЫ -- FUNCTIONAL FOOD (использование)
ЭМУЛЬСИИ -- EMULSIONS (терапевтическое применение, фармакология)
ПИЩЕВЫЕ ДОБАВКИ -- FOOD ADDITIVES (терапевтическое применение, фармакология)
БИОПРЕПАРАТЫ -- BIOLOGICAL PRODUCTS (терапевтическое применение, фармакология)
БИОДОСТУПНОСТЬ -- BIOLOGICAL AVAILABILITY
Annotation: Використання нанотехнологій у медичній, харчовій, фармацевтичній, біотехнологічній промисловості на сьогодні є важливим науковим прогресом та цінним людським надбанням. Технологія отримання наноемульсій є ідеальним методом для виготовлення інкапсулюючих систем для функціональних сполук, оскільки запобігає їх біотехнологічній біодеградації і покращує їхню функціональну доступність в клітинах організму. Метою статті є науково-теоретичний та практичний огляд нутриціологічних та валеологічних властивостей наноемульсій, їхнього використання для інкапсуляції різноманітних нутрацевтиків, а саме жиророзчинного вітаміну D. Експеримент “in vitro” проводено з використанням дифузійних клітин Франца для дослідження вивільнення біоактивних сполук з наноносіїв. Цитотоксичність наноемульсій досліджено за допомогою аналізу проліферації клітин тіазолілового синього тетразолію броміду (ТТБ) та епітеліальних клітини носа як модель “in vitro”. У статті охарактеризувані нутриціологічні та валеологічні властивості наноемульсій та експериментально досліджено гідрогелі на основі наноемульсій як біоносіїв вітамінізованих сполук. Під час дослідження створено низько- та високоенергетичні наноемульсії, які використовували для інкапсуляції вітаміну D3 і біологічно-активної добавки – куркуміну. Навантажені наноемульсії додано в гомополімерні та кополімерні гідрогелі на основі полісахаридів та їхніх комбінацій. Обидві наноемульсії та гідрогелі структурно охарактеризовано для оцінки впливу композиції на процес емульгування за їх властивостями. Досліджено цитотоксичний ефект наноемульсій “in vitro” на епітелій клітин носа, який мав позитивний терапевтичний вплив. У перспективі наступних розвідок та досліджень передбачено дослідити використання наноемульсії в якості біоносіїв для інших вітамінів та біоактивних речовин
The use of nanotechnology in the medical, food, pharmaceutical, biotechnology industries today is an important scientific progress and valuable human heritage. Nanoemulsion technology is an ideal method for the manufacture of encapsulating systems for functional compounds, as it prevents their biotechnological biodegradation and improves their functional availability in the cells of the body. The aim of the article is a scientific-theoretical and practical review of the nutritional and valeological properties of nanoemulsions, their use for encapsulation of various nutraceuticals, namely fat-soluble vitamin D. The in vitro experiment was performed using Franz diffusion cells to study the release of bioactive compounds from nanocarriers. The cytotoxicity of nanoemulsions was investigated by analyzing the proliferation of thiazolyl blue tetrazolium bromide (TTB) cells and nasal epithelial cells as an “in vitro” model. The article provides to characterize the nutritional and valeological properties of nanoemulsions and to experimentally investigate hydrogels based on nanoemulsions as biocarriers of vitaminized compounds. During the study, low- and high-energy nanoemulsions were created, which were used for encapsulation of vitamin D3 and biologically active supplement - curcumin. Loaded nanoemulsions are added to homopolymer and copolymer hydrogels based on polysaccharides and their combinations. Both nanoemulsions and hydrogels are structurally characterized to evaluate the effect of the composition on the emulsification process by their properties. The cytotoxic effect of nanoemulsions "in vitro" on the epithelium of nasal cells, which had a positive therapeutic effect, was studied. In the future, further exploration and research will investigate the use of nanoemulsions as biocarriers for other vitamins and bioactive substances
Additional Access Points:
Гнатюк, В. В.
Романів, А. С.

There are no free copies