Type of document : Magazine article
Edition cipher :
Author(s) : Boymanov F. Kh., Kushbakov A. М., Rashidov F. F.
Title : Morphological features of stab-cut wounds of the skin of the trunk and limbs inflicted by kitchen knives
Parallel titles :Морфологічні особливості колото-різаних ран шкіри тулуба та кінцівок завданих кухонними ножами
Place of publication : Вісник морфології. - 2023. - Т. 29, № 2. - С. 32-37 (Cipher ВУ8/2023/29/2)
Notes : Bibliogr. at the end of the art.
MeSH-main: РАНЫ КОЛОТЫЕ -- WOUNDS, STAB
ТОРС -- TORSO
Annotation: Examination of injuries caused by sharp objects is a complex process that requires the application of a whole range of knowledge not only in the field of forensic medicine, but also in human anatomy. Among all sharp objects, stab–cut objects are the most common, namely the kitchen knife. Researching the peculiarities of the morphology of injuries to various anatomical parts of the human body with this subject would improve the quality of forensic research. The purpose of the study is to analyze the morphological features of stab–cut wounds to the skin of the trunk and limbs caused by kitchen knives. A forensic examination of 93 stab–cut wounds of corpses, which were inflicted by kitchen knives with one-sided sharpening and a straight butt, was carried out. Wounds in the chest ranged in size from 1.7×0.2 cm to 4.3×0.6 cm; wounds in the abdomen ranged in size from 1.8×0.4 cm to 3.3×0.7 cm; wounds in the lumbar region had sizes from 1.7×0.2 cm to 4.0×0.6 cm; wounds on the upper extremities – from 1.5x0.9 cm to 3.0×0.6 cm and wounds on the lower extremities from 1.5x0.2 cm to 3.2x0.6 cm. In all cases, the wounds had even edges and a smooth surface of the walls. Wounds located along Langer's line have a linear shape, and those located across Langer's lines have an oval shape. In addition, a different shape of the butt section was found, depending on the localization and the force of immersion. In this way, characteristic differences in the shape of the butt cut were revealed and the existence of differences in its morphology in different anatomical parts of the body was proved. Taking into account the location of the injury according to the location of Langer's lines should be standard procedure in forensic investigations of injuries caused by sharp objectsЕкспертиза травм, заподіяних гострими предметами, є складним і комплексним процесом, що вимагає застосування цілого роду знань не тільки з області судової медицини, але й з анатомії людини. Серед усіх гострих предметів найбільшу розповсюдженість мають колючо-ріжучі предмети, а саме такий предмет побуду, що їх заподіює – кухонний ніж. Дослідження особливостей морфології ушкоджень різних анатомічних ділянок тіла людини даним предметом дозволив би поліпшити якість криміналістичних досліджень. Мета дослідження – провести аналіз особливостей морфології колото-різаних ран шкіри тулуба та кінцівок, завданих кухонними ножами. Проведено криміналістичне дослідження 93 колото-різаних ран трупів, котрі були завдані кухонними ножами з односторонньою заточкою і прямим обухом. Рани в ділянці грудей мали розміри від 1.7×0.2 см до 4.3×0.6 см; рани в ділянці живота мали розміри від 1.8×0.4 см до 3.3×0.7 см; рани в поперековій ділянці мали розміри від 1.7×0.2 см до 4.0×0.6 см; рани на верхніх кінцівках – від 1.5х0.9 см до 3.0х0.6 см і рани на нижніх кінцівках – від 1.5х0.2 см до 3.2х0.6 см. В усіх випадках рани мали рівні краї та гладеньку поверхню стінок. Рани, котрі розташовані по ходу лінії Лангера мали лінійну форму, а ті, котрі розташовані поперек ліній Лангера – овальну. Крім того, виявлено різну форму обушкового розрізу в залежності від локалізації та сили занурення. Таким чином, виявлено характерні відмінності у формі обушкового розрізу і доведено існування відмінностей у його морфології в різних анатомічних ділянках тіла. Прийняття до уваги локалізацію ушкодження відповідно до розташування ліній Лангера має бути стандартною процедурою при проведенні криміналістичних досліджень ушкоджень, заподіяних гострими предметами
Additional Access Points:
Kushbakov, A. М.
Rashidov, F. F.