Type of document : Magazine article
Edition cipher :
Author(s) : Шанигін А. В., Бабієнко В. В.
Title : Гігієнічна оцінка та аліментарна корекція рівня вітаміну D у мешканців Південного регіону України
Parallel titles :Clinical and paraclinical features of the course of infection caused by SARS-CoV-2 in primary school-age children depending on gender
Place of publication : Буковинський медичний вісник. - 2022. - Т. 26, № 4. - С. 43-48 (Cipher БУ5/2022/26/4)
Notes : Бібліогр.: в кінці ст.
MeSH-main: ВИТАМИН D -- VITAMIN D
ВИТАМИНА D НЕДОСТАТОЧНОСТЬ -- VITAMIN D DEFICIENCY
НУТРИЦИОННАЯ ТЕРАПИЯ -- NUTRITION THERAPY
ПРОФИЛАКТИЧЕСКАЯ МЕДИЦИНА -- PREVENTIVE MEDICINE
СТАТИСТИЧЕСКАЯ ОБРАБОТКА ДАННЫХ -- DATA INTERPRETATION, STATISTICAL
Geography headings: Південний регіон
Annotation: Для більшості людей найкращий спосіб профілактики дефіциту вітаміну D – це оптимізація раціону харчування за рахунок використання продуктів із високим вмістом вітаміну D. Додавання до раціону харчування продуктів із високим вмістом вітаміну D, доступних у конкретному регіоні проживання, є фізіологічним способом профілактики недостатності та дефіциту вітаміну D, що, у свою чергу, є дієвим способом запобігання розвитку патологічних станів, пов’язаних із низьким рівнем вітаміну D. Мета. Визначити статус 25-гідроксивітаміну D у мешканців Південного регіону України. Оцінити взаємозв’язок рівня 25(OH)D з фактичним харчуванням та розробити рекомендації щодо профілактики таких станів. Матеріал і методи. Обстежено 928 жителів Південного регіону України віком від 19 до 82 років. Дослідження складалося з двох етапів: оцінка раціону харчування та визначення рівня 25(ОН)D сироватки крові з подальшим виконанням аліментарної корекції раціону харчування у пацієнтів з рівнем 25(ОН)D 30 нг/мл, шляхом збагачення раціону харчування продуктами з високим вмістом вітаміну D. Результати дослідження. Рівень 25(ОН)D серед учасників дослідження 4,31 – 89,19 нг/мл. Дефіцит 25(OH)D мали 312 пацієнтів, недостатність – 290 пацієнтів, достатній рівень – 326 пацієнтів. У другому етапі дослідження взяли участь 114 пацієнтів: основна група (nFor most people, the best way to prevent vitamin D deficiency is to optimize your diet by using foods high in vitamin D. Adding foods high in vitamin D that are available in your area to your diet is a physiological way to prevent vitamin D insufficiency and deficiency. Which in turn, is an effective way to prevent the development of pathological conditions associated with a low level of vitamin D. Objective: To determine the level of prevalence of vitamin-D deficient states among residents of the southern regions of Ukraine. To assess the relationship between deficiency and insufficiency of vitamin D with actual nutrition and to develop recommendations for the prevention of such conditions. Materials and methods. 928 residents of the Southern region of Ukraine, aged from 19 to 82, were examined. The study consisted of two stages: assessment of the diet and determination of the level of 25(OH)D in the blood serum and dietary correction of the diet in patients with vitamin D 30 ng/ml, by enriching the diet with products with a high content of vitamin D. The results of the study and their discussion: The level of 25(OH)D among the study participants was 4.31 – 89.19 ng/ml. Vitamin D was deficient in 312 patients, insufficient in 290 patients, and sufficient in 326 patients. 114 patients took part in the second stage of the study: The main group (n
Additional Access Points:
Бабієнко, В. В.