Авдіюк, К. В.
    Вплив іонів металів та хімічних реагентів на активність а-амілази Achromobacter sp. 7а [Текст] / К. В. Авдіюк, Л. Д. Варбанець // Мікробіол. журн. - 2016. - Т. 78, № 2. - С. 21-32


MeSH-головна:
ACHROMOBACTER -- ACHROMOBACTER (химия)
ФОТОХИМИЧЕСКИЕ ПРОЦЕССЫ -- PHOTOCHEMICAL PROCESSES
ДЕТЕРГЕНТЫ -- DETERGENTS (химия)
Анотація: Вивчено вплив катіонів та аніонів на активність ?-амілази Achromobacter sp. 7а. Показано, що досліджений фермент стійкий до дії більшості аніонів, однак чутливий до ряду катіонів. Найбільш істотний інгібувальний вплив на активність ?-амілази Achromobacter sp. 7а виявили іони Hg2+, Al3+, Fe3+, Cu2+ і Ag+. Зниження активності ?-амілази Achromobacter sp. 7а у присутності ЕДТА і ЕГТА свідчить про наявність у її структурі іонів металу. Суттєву роль у функціонуванні даного ферменту відіграють карбоксильні і сульфгідрильні групи, про що свідчить його інгібування 1-[3-(диметиламіно)пропіл]-3-етилкарбодіімід метіодидом і п-хлормеркурібензоатом відповідно. ?-Амілаза Achromobacter sp. 7а не містить в активному центрі імідазольну групу гістидину, на відміну від більшості відомих глікозидаз. Досліджений фермент виявив високу стійкість до Твіну-20, сечовини і пероксиду водню, що робить його конкурентноспроможним з раніше описаними ?-амілазами.
Дод.точки доступу:
Варбанець, Л. Д.

Вільних прим. немає