Федосов, А. І.
    Дослідження жирнокислотного складу часнику листя та цибулин [Текст] = Determination of fatty acid composition of garlic leaves and bulbs / А. І. Федосов, В. С. Кисличенко, О. М. Новосел // Медична та клінічна хімія. - 2017. - Том 19, N 4. - С. 5-9


MeSH-головна:
ЖИРНЫЕ КИСЛОТЫ -- FATTY ACIDS
ХРОМАТОГРАФИЯ ГАЗОВАЯ -- CHROMATOGRAPHY, GAS
ЧЕСНОК -- GARLIC
ЛУК -- ALLIUM
Анотація: Поліненасичені жирні кислоти проявляють широкий спектр біологічної дії в організмі, зокрема сприяють зниженню рівня холестерину, артеріального тиску, покращенню кровообігу, беруть участь у синтезі простагландинів тощо. Тому пошук нових рослинних джерел цих кислот є актуальним завданням сучасної фармацевтичної науки з метою створення ефективних вітчизняних лікарських засобів і дієтичних добавок – спеціальних харчових продуктів на їх основі. Мета дослідження – вивчити якісний склад і кількісний вміст жирних кислот у часнику листі та цибулинах. Методи дослідження. Жирнокислотний склад часнику листя та цибулин досліджували методом газової хроматографії. Результати й обговорення. У результаті проведених досліджень у часнику листі було ідентифіковано та визначено вміст 13, а в цибулинах – 11 жирних кислот. Серед насичених жирних кислот за кількісним вмістом переважає пальмітинова кислота (17,85% у листі та 13,67% у цибулинах), а серед ненасичених – лінолева (46,40 і 64,45% відповідно). Сума ненасичених жирних кислот як у листі, так і в цибулинах значно перевищує суму насичених, що дозволяє прогнозувати гіпохолестеринемічну, гіполіпідемічну, антиагрегантну, гіпотензивну активність лікарських засобів на основі часнику листя та його цибулин. Висновки. Методом газової хроматографії визначено якісний склад і кількісний вміст жирних кислот у часнику листях та цибулинах.У результаті проведених досліджень у часнику листі було ідентифіковано та визначено вміст 13, а в цибулинах – 11 жирних кислот.Сума ненасичених жирних в обох видах досліджуваної сировини значно перевищує суму насичених з домінуванням лінолевої кислоти (46,40% у листі та 64,45% у цибулинах).Одержані результати дозволяють рекомендувати часнику листя та цибулини як рослинні джерелаполіненасичених жирних кислот з метою створення ефективних вітчизняних лікарських засобів і дієтичних добавок на їх основі
Дод.точки доступу:
Кисличенко, В. С.
Новосел, О. М.

Вільних прим. немає