Pankiv, I. V.
    Effect of vitamin D supplementation on insulin resistance in patients with hypothyroidism [Text] = Вплив додаткового призначення вітаміну D на інсулінорезистентність у хворих на гіпотиреоз / I. V. Pankiv // Міжнародний ендокринологічний журнал. - 2017. - Том 13, N 6. - P80-83. - Бібліогр.: с. 82


MeSH-головна:
ГИПОТИРЕОЗ -- HYPOTHYROIDISM (кровь, лекарственная терапия)
ИНСУЛИНОРЕЗИСТЕНТНОСТЬ -- INSULIN RESISTANCE
ХОЛЕКАЛЬЦИФЕРОЛ -- CHOLECALCIFEROL (терапевтическое применение)
Анотація: Over the past decade, numerous non-skeletal diseases have been reported to be associated with vitamin D deficiency, including autoimmune thyroid pathology. Different studies provide evidence that vitamin D may play a functional role in glucose tolerance through its effects on insulin secretion and insulin sensitivity. The effect of vitamin D supplementation on insulin resistance in patients with hypothyroidism has not been investigated. The purpose of the study is to evaluate the effects of vitamin D supplementation on insulin resistance in hypothyroidism. Materials and methods. 47 participants, 32–74 years old, including 39 women (82.9 %) and 8 men (17.1 %), took part in the study. Serum thyroid-stimulating hormone, insulin and 25(OH)D concentration were measured, and HOMA-IR was calculated. All measurements were performed at the beginning and the end of the study. Patients with hypothyroidism received 21,000 IU of cholecalciferol orally per week for twelve weeks. The results were analyzed by descriptive tests, and a comparison between variables was made using paired T-tests or Wilcoxon tests, as an appropriate. Results. All of the participants were vitamin D deficient. Mean serum 25(OH)D concentration was 21.72 ± 6.14 ng/ml. The results at baseline and at the end were: for insulin — 19.36 ± 2.39 and 9.92 ± 2.38 mIU/L (p 0.05) and for HOMA-IR — 3.91 ± 0.32 and 2.38 ± 0.17 (p 0.05), respectively. Conclusions. Our data showed significant improvement in serum insulin and in HOMA-IR after treatment with cholecalciferol, suggested that vitamin D supplementation could reduce insulin resistance in hypothyroidism
Упродовж останнього десятиліття опубліковані відомості про численні позаскелетні розлади, асоційовані з дефіцитом вітаміну D, включаючи автоімунну патологію щитоподібної залози. Дослідження багатьох авторів підтверджують вагомий вплив вітаміну D на толерантність до глюкози через його дію на секрецію інсуліну й чутливість до інсуліну. Ефективність додаткового призначення вітаміну D на інсулінорезистентність у хворих на гіпотиреоз до цього часу не досліджувалася. Мета дослідження: встановити вплив додаткового призначення холекальциферолу на інсулінорезистентність у хворих на гіпотиреоз. Матеріали та методи. 47 учасників віком 32–74 роки, у тому числі 39 жінок (82,9 %) і 8 чоловіків (17,1 %), було включено в дослідження. Визначали вміст ТТГ, інсуліну та 25(OH)D у сироватці крові, обчислювали індекс HOMA-IR. Усі дослідження проводили до та після лікування. Пацієнти з гіпотиреозом отримували 21 000 МО холекальциферолу на тиждень перорально упродовж 12 тижнів. Результати проаналізовані методами описової статистики, порівняння між змінними величинами зроблено з використанням парних T-тестів. Результати. У всіх учасників дослідження встановлено недостатність і дефіцит вітаміну D. Середній вміст 25(OH)D у сироватці крові становив 21,72 ± 6,14 нг/мл. Показники концентрації інсуліну до та після призначення холекальциферолу дорівнювали 19,36 ± 2,39 і 9,92 ± 2,38 мМО/л (p 0,05), для HOMA-IR — 3,91 ± 0,32 і 2,38 ± 0,17 (p 0,05) відповідно. Висновки. Отримані результати демонструють вірогідне покращення показників вмісту інсуліну в сироватці крові і HOMA-IR на тлі додаткового призначення холекальциферолу, що вказує на роль вітаміну D у зниженні інсулінорезистентності у хворих на гіпотиреоз
Вільних прим. немає