Куцик, Р. В.
    Вивчення впливу біологічно активних речовин екстракту плодів вільхи сірої Alnus incana L. Моепс на темпи набування mis-резистентності шкірними ізолятами стафілококів [Текст] = Study of Alnus incana L. Moench fruit extract biologically active substances influence on resistance development in mis-resistant staphylococci skin isolates / Р. В. Куцик, О. І. Юрчишин // Вісник Вінницького нац. мед. ун-ту. - 2018. - Т. 22, № 2. - С. 263-266. - Бібліогр.: в кінці ст.


MeSH-головна:
ЛЕКАРСТВЕННАЯ УСТОЙЧИВОСТЬ У БАКТЕРИЙ -- DRUG RESISTANCE, BACTERIAL (действие лекарственных препаратов, иммунология)
МИКРОБИОЛОГИЧЕСКИЕ ПРОЦЕССЫ -- MICROBIOLOGICAL PROCESSES (действие лекарственных препаратов, иммунология)
МАКРОЛИДЫ -- MACROLIDES (терапевтическое применение)
ОЛЬХА -- ALNUS (действие лекарственных препаратов, химия)
РАСТЕНИЙ ЭКСТРАКТЫ -- PLANT EXTRACTS (выделение и очистка, фармакология, химия)
Анотація: Виникнення резистентних штамів мікроорганізмів є природною біологічною відповіддю на використання протимікробних препаратів, які створюють селективний тиск, сприяючий їх відбору, виживанню і розмноженню. Мета проведеного дослідження полягала у вивченні темпів набування резистентності шкірних ізолятів стафілококів до еритроміцину та впливу на них суббактеріостатичних концентрацій екстракту плодів вільхи сірої Alnus incana L. Формування резистентності до еритроміцину та вплив на її темпи суббактеріостатичних концентрацій екстракту плодів вільхи сірої (екстрагент 90% етанол) проводили відносно штамів S.epidermidis: чутливого до макролідів, та з низьким рівнем резистентності до 14 та 15-членних макролідів. Дослідження проведено протягом 30 днів, шляхом багаторазових послідовних пасажів тест-штамів стафілококів (концентрація 1х107 КУО/мл) в пробірки з МПБ та еритроміцином у 3-х двократних розведення вище та нижче мінімальної бактеріостатичної концентрації. Для статистичної обробки результатів використано одно- і двофакторний дисперсійний аналіз (ANOVA) та комп’ютерну програму Microsoft Office Excel 2011. У штаму S.epidermidis з низьким рівнем резистентності до 14 та 15-членних макролідів спостерігалося швидке наростання резистентності до антибіотика від 32 до 1024 мкг/мл (F=34,2804; FFкрит max=5,9874, p=0,0011). В присутності суббактеріостатичних концентрацій екстракту плодів вільхи сірої (1/4 МБсК) вихідна МБсК еритроміцину знизилась у 32 рази та становила 1 мкг/мл (F=9,7497; FFкрит max=5,9874, p=0,0205). У чутливого до макролідів штаму резистентності до еритроміцину після 30 пасажів викликати не вдалося. Під впливом селективного тиску еритроміцину штам S.epidermidis з низьким початковим рівнем MLS-резистентності швидко досягає резистентності високого рівня. Біологічно активні сполуки екстракту плодів вільхи сірої виразно гальмують процес набування S.epidermidis резистентності до макролідів та елімінують фенотипічні ознаки резистентності, властивої материнському штаму
The emergence of microorganisms resistant strains is a natural biological response to the use of antimicrobial drugs that creates selective pressure, contributing to pathogens selection, survival and reproduction. The purpose of the investigation was to study the resistance development of staphylococci skin isolates to erythromycin and influence on it Alnus incana L. fruit extract subinhibitory concentrations. Development of resistance to erythromycin and influence on it Alnus incana L. fruit extract (extraction by 90% ethanol) subinhibitory concentrations were conducted with S epidermidis strains: sensitive and resistant to 14 and 15-membered macrolides. The study was carried out within 30 days by multiple consecutive passages of staphylococci test strains (concentration 1x107 CFU/ml) into test tubes containing broth and erythromycin ranging from 3 doubling dilutions above to doubling dilutions below the minimum inhibitory concentration. Statistical analysis of the results was carried out by one-and two-factor analysis of variance (ANOVA) and Microsoft Office Excel 2011. Rapid increase of resistance from 32 to 1024 g/ml (F=34.2804; F Fstand. max = 5.9874; p=0.0011) for S.epidermidis with a low level of resistance to 14 and 15-membered macrolides resistance to the erythromycine was observed. In the presence of Alnus incana L. fruit extract subinhibitory concentrations (1/4 MIC), the initial MIC of erythromycin was decreased by 32 times to 1 ?g/ml (F = 9.7497; F Fstand. max = 5.9874; p = 0.0205). The sensitive strain after 30 passages did not develop resistance to erythromycin. Under the influence of erythromycin selective pressure, S.epidermidis strain with low initial level of MLS-resistance rapidly reaches a high-level resistance. Biologically active substances of the Alnus incana L. fruit extract significantly inhibit the resistance development in S. epidermidis to macrolides and eliminate it phenotypic features
Дод.точки доступу:
Юрчишин, О. І.

Вільних прим. немає