Вивчення елементного та жирнокислотного складу зерна Тритикале (TRITICOSECALE WITM. & А. CAMUS) / Г. С. Тартинська [та ін.]> // Фітотерапія. Часопис. - 2018. - N 4. - С. 64-66
MeSH-головна: РАСТИТЕЛЬНЫЕ ПРЕПАРАТЫ -- PLANT PREPARATIONS (химия) ХРОМАТОГРАФИЯ ГАЗОВАЯ -- CHROMATOGRAPHY, GAS (методы) Анотація: Зернова культура тритикале з’явилась в процесі схрещування пшениці з житом. Її використовують в якості кормової рослини, зерно - в харчовій промисловості. Однак дані про використання сировини цієї рослини в медицині відсутні, тому актуальним є фармакологічне вивчення зерна даної культури. Аналіз елементарного складу зерна тритикале показав наявність не менше 19 елементів, серед яких переважали калій, фосфор і магній. Також методом газової хроматографії був вивчений жирнокислотний склад, встановлено кількісний вміст і ідентифіковано 11 жирних кислот, серед яких домінували лінолева, пальмітинова і олеїнова кислоти. Зерновая культура тритикале появилась в процессе скрещивания пшеницы с рожью. Её используют в качестве кормового растения, зерно - в пищевой промышленности. Однако данные об использовании сырья этого растения в медицине отсутствуют, поэтому актуальным является фармакологическое изучение зерна данной культуры. Анализ элементарного состава зерна тритикале показал наличие не менее 19 элементов, среди которых преобладали калий, фосфор и магний. Также методом газовой хроматографии был изучен жирнокислотный состав, установлено количественное содержание и идентифицировано 11 жирных кислот, среди которых доминировали линолевая, пальмитиновая и олеиновая кислоты. Дод.точки доступу: Тартинська, Г. С. Журавель, І. О. Орленко, І. В. Парченко, В. В.
Вільних прим. немає
|