Клименко, В. А.
    Характеристика сенсибілізації до побутових, пилкових та харчових алергенів у дітей, хворих на муковісцидоз [Текст] = Characteristics of sensitization to domestic, pollen and food allergens in children with cystic fibrosis / В. А. Клименко, Н. М. Дробова // Клінічна імунологія. Алергологія. Інфектологія. - 2019. - N 2. - С. 73-74


MeSH-головна:
КИСТОЗНЫЙ ФИБРОЗ -- CYSTIC FIBROSIS (генетика, иммунология)
ДЕТИ -- CHILD
АЛЛЕРГЕНЫ -- ALLERGENS
Анотація: Мета: удосконалення медичної допомоги хворим на муковісцидоз (МВ) шляхом уточнення ступеня атопічної реактивності. Завдання: визначити особливості сенсибілізації до побутових, пилкових та харчових алергенів у дітей, хворих на МВ
Матеріали та методи. Дослідження проведено на базі пульмонологічного відділення КЗОЗ «ОДКЛ № 1» у 2015–2017 рр. Під спостереженням перебували 42 дитини з діагнозом МВ, яким проведено клінікопараклінічне обстеження згідно з наказами МОЗ України від 29.01.2013 №59 та від 15.07.2016 № 723. Визначення рівня сироваткового загального IgE проводилося методом твердофазного імуноферментного аналізу у період ремісії. Сенсибілізацію вивчали методом приктесту з алергенами виробництва ТОВ «Імунолог», м. Вінниця (n=50, харчові, побутові, пилкові). Результати опрацьовано методами варіаційної статистики програмою IBM SPSS Statistics. Дослідження проведено відповідно до міжнародних етичних вимог
Результати. Середній вік дітей – 9,0 (4,0;13,0) років. Серед хворих переважали хлопчики (73,6%). Підвищений рівень IgE встановлено у 45,2% пацієнтів. Встановлено виражену позитивну реакцію – до амброзії (23,1%), шерсті кішки (7,7%), домашнього пилу (7,7%), кульбаби (7,7%); позитивну – до какао (30,8%), апельсину (23,1%), домашнього пилу (23,1%), пір’я подушки (15,4%), шерсті кішки (15,4%), білка яйця (15,4%), капусти (15,4%), курячого м’яса (15,4%), лимону (15,4%), соняшника (15,4%), тимофіївки (15,4%), подорожника (15,4%), лисохвосту (15,4%), кульбаби (15,4%), яблука (7,7%), мандарину (7,7%), гречаної крупи (7,7%), берези (7,7%), амброзії (7,7%)
Висновки. Для дітей з МВ характерним є низький рівень сенсибілізації до основних неінфекційних алергенів
Дод.точки доступу:
Дробова, Н. М.

Вільних прим. немає