Швець, О.
    Фізіологічні ефекти та можливості клінічного застосування пребіотиків (рослинних харчових волокон) [Текст] / О. Швець // Участковый врач. - 2019. - N 2. - С. 24-28


MeSH-головна:
ПРЕБИОТИКИ -- PREBIOTICS (анализ)
ПИТАНИЯ ОЦЕНКА -- NUTRITION ASSESSMENT
ПИЩЕВЫЕ ВОЛОКНА -- DIETARY FIBER (анализ, использование)
Анотація: Харчування сучасної людини значним чином відрізняється від того, що було п’ятдесят, сто або двісті років тому. Якщо порівнювати з раціоном наших далеких пращурів, то вражає значне зменшення (у 15 разів!) рівня споживання харчових волокон - зі 150 грамів до нашої ери до в середньому 10 грамів на добу тепер. Безумовно, на зміни в структурі захворюваності та смертності впливає багато факторів - від імунопрофілактики й антибактеріальної терапії до куріння і небезпеки на дорогах. Але не можна недооцінювати і роль сучасного харчування в домінуванні неінфекційних захворювань - серцево-судинних, діабету та раку. Низький рівень споживання фруктів, овочів, цільних злаків, бобових, горіхів та насіння зумовлює недостатнє надходження харчових волокон і разом з переважним споживанням обробленої їжі, навантаженої сіллю, цукром і жирами, спричиняє 1,5-4% глобального тягаря захворювань
Вільних прим. немає