Стрельченко, К. В.
    Порівняльне вивчення антиоксидантної активності поліфенольних екстрактів з різних частин плодів Винограду справжнього при інсулінорезистентності [Текст] / К. В. Стрельченко, А. В. Малоштан, А. О. Краснощок // Укр. біофармац. журнал. - 2018. - № 4. - С. 45-49


MeSH-головна:
АНТИОКСИДАНТЫ -- ANTIOXIDANTS (фармакология)
ВИНОГРАДНЫХ КОСТОЧЕК ЭКСТРАКТ -- GRAPE SEED EXTRACT (фармакология)
ПОЛИФЕНОЛЫ -- POLYPHENOLS (фармакология)
(химия)
ИНСУЛИНОРЕЗИСТЕНТНОСТЬ -- INSULIN RESISTANCE
Анотація: Стан механізмів антиоксидантного захисту нашого організму відіграє важливу роль у патогенезі захворювань (ішемічна хвороба серця та інсульт), які згідно зі статистикою ВООЗ є основними причинами смертності в світі. Часто дані захворювання розвиваються на тлі цукрового діабету. Мета дослідження - порівняльне вивчення in vivo впливу поліфенольних екстрактів з різних частин плоду Винограду справжнього (м'якоть, шкірка і насіння) на активність ферментів антиоксидантного захисту печінки, вміст антиоксидантів і процеси перекисного окиснення ліпідів у ній. Інсулінорезистентність модулювали утриманням тварин на раціоні з високим вмістом фруктози. Вивчено вплив поліфенольних екстрактів з м'якоті, шкірки та насіння плодів Винограду справжнього на антиоксидантний захист печінки щурів; оцінювали вплив за такими показниками: активність каталази, супероксиддисмутази, вміст відновленого глутатіону, $E alpha-токоферолу, а також досліджували вплив на процеси перекисного окиснення ліпідів. Експериментально встановлено статистично достовірний позитивний вплив застосування ПФЕ з різних частин плодів Винограду справжнього при ранніх стадіях інсулінорезистентності, спричиненої високим вмістом фруктози в дієті. Висновки: більш виражену антиоксидантну дію in vivo мають поліфенольні екстракти з насіння та шкірки плодів Винограду справжнього порівняно з ПФЕ з м’якоті
Дод.точки доступу:
Малоштан, А. В.
Краснощок, А. О.

Вільних прим. немає