Порівняльна характеристика протеаз Bacillus thuringiensis ІМВ В-7324 і Bacillus thuringiensis var. israelensis ІМВ В-7465 [Текст] / Н. А. Дзюблюк [та ін.] // Мікробіологічний журнал. - 2018. - Том 80, N 5. - С. 36-47


MeSH-головна:
BACILLUS THURINGIENSIS -- BACILLUS THURINGIENSIS (выделение и очистка, химия)
БАЦИЛЛЫ -- BACILLUS (выделение и очистка, химия)
ЭУКАРИОТЫ -- EUKARYOTA (выделение и очистка, химия)
СРАВНИТЕЛЬНЫЕ ИССЛЕДОВАНИЯ -- COMPARATIVE STUDY
Анотація: Метою роботи було охарактеризувати протеази Bacillus thuringiensis ІМВ В-7324 та B. thuringiensis var. israelensis ІМВ В-7465 із колагеназною, еластазною і фібринолітичною активністю, а саме: визначити їх молекулярну масу, якісний і кількісний вміст амінокислот і моносахаридів та порівняти ензими із різних продуцентів за дослідженими параметрами. Методи. Гомогенність ензимних препаратів визначали в денатуруючій (SDS-PAGE) і нативній (гель-фільтрація на Sepharose 6B) системах. Визначення амінокислотного складу досліджуваних протеаз здійснювали за допомогою автоматичного амінокислотного аналізатора Т339 («Microtechna», Чехія). Ідентифікацію нейтральних моносахаридів ензимів проводили методом хромато-мас-спектрометрії за методом Albershein зі співавт. Результати. Вперше показано, що протеази 1 і 2 B. thuringiensis IMB B-7324 та протеаза B. thuringiensis var. israelensis ІМВ В-7465 мають різні значення молекулярної маси (близько 25,8, 24,2 і 37,0 кДа відповідно) та подібний амінокислотний склад. Рівень полярних амінокислот протеази 1 B. thuringiensis IMB B-7324 в 1,5 рази нижчий, ніж в решти досліджених ензимів. Вперше показано, що дані протеази містять в своєму складі один або два моносахариди. Висновки. Отримані результати демонструють відмінності амінокислотного і моносахаридного складу протеаз з колагеназною, еластазною і фібринолітичною активністю в межах виду B. thuringiensis, що вносить суттєвий вклад в його характеристику.
Дод.точки доступу:
Дзюблюк, Н. А.
Чернишенко, В. О.
Броварська, О. С.
Варбанець, Л. Д.

Вільних прим. немає