Броварская, О. С.
    Влияние температуры выращивания Рseudomonas chlororaphis subsp. chlororaphis УКМ В-106 на состав и биологические свойства липополисахаридов [Текст] / О. С. Броварская, Л. Д. Варбанец // Мікробіологічний журнал. - 2018. - Том 80, N 4. - С. 28-40


MeSH-головна:
ЛИПОПОЛИСАХАРИДЫ -- LIPOPOLYSACCHARIDES (биосинтез, химия)
ПСЕВДОМОНАДЫ -- PSEUDOMONAS (рост и развитие)
КЛЕТОК КУЛЬТУРЫ МЕТОДЫ ИССЛЕДОВАНИЯ -- CELL CULTURE TECHNIQUES (методы)
ХОЛОД -- COLD TEMPERATURE
ТЕПЛО -- HOT TEMPERATURE
Анотація: Мета. Провести порівняльне вивчення хімічного складу ліпополісахаридів (ЛПС) Рseudomonas chlororaphis subsp. chlororaphis УКМ В-106, виділених із бактерій, що були вирощені при різних температурних режимах (10, 28, 37 °С). Методи. Водно-фенольна екстракція ЛПС, електрофорез у поліакриламідному гелі, хромато-мас-спектрометричне визначення моносахаридного і жирнокислотного складів, вивчення антигенної структури методом імунодифузії в агарі за Оухтерлоні. Результати. Вихід ЛПС з «холодового» варіанту майже в 5 разів перевищував такий з клітин, що культивувались при 37 °С. Однією із причин низького виходу ЛПС-37 (2,3 %) в порівнянні з 11,3 % виходу ЛПС-10 може бути присутність у зовнішній мембрані бактерій «теплового» варіанту ЛПС з короткими О-полісахаридними ланцюгами, які завдяки своїй гідрофобності погано виділяються при фенол-водній екстракції. За якісним моносахаридним складом ЛПС схожі між собою. Разом з тим при підвищенні температури вирощування клітин збільшувався відсотковий вміст гептози, яка є характерним компонентом олігосахариду кора. Якісний склад жирних кислот досліджуваних ЛПС подібний, їх же кількісний вміст різниться суттєво. Домінуючими у всіх ЛПС були 3-ОН-С[[d]]14:0[[/d]], а також С[[d]]14:0[[/d]], вміст якої при підвищенні температури культивування збільшувався. Із ненасичених кислот С[[d]]16:1[[/d]] була виявлена тільки в ЛПС-10. Вивчення токсичності показало, що значення ЛД[[d]]50[[/d]] знижувалось в порядку ЛПС-10, ЛПС-20 і ЛПС-37. Таким чином, найбільшу токсичність проявив ЛПС «холодового» варіанту, а менш токсичним був «тепловий». При вивченні антигенної структури було показано наявність в складі досліджуваних ЛПС загальних антигенних детермінант. Висновки. Підвищення температури культивування клітин викликає зміни біохімічних, імунохімічних і біологічних властивостей ЛПС.
Дод.точки доступу:
Варбанец, Л. Д.

Вільних прим. немає