Зуб, Р. І.
    Вміст сіалових кислот і пепсину у слині та шлунковому соку пацієнтів із захворюваннями шлунка і стравоходу [Текст] / P. I. Зуб, C. B. Бичкова, M. A. Бичков // Фізіологічний журнал. - 2017. - Том 63, N 6. - С. 99-105


MeSH-головна:
ЖЕЛУДОЧНО-ПИЩЕВОДНЫЙ РЕФЛЮКС -- GASTROESOPHAGEAL REFLUX (диагностика)
ГАСТРИТ -- GASTRITIS (диагностика)
СИАЛОВЫЕ КИСЛОТЫ -- SIALIC ACIDS (диагностическое применение)
ПЕПСИН A -- PEPSIN A (диагностическое применение)
ЖЕЛУДОЧНЫЙ СОК -- GASTRIC JUICE (химия)
СЛЮНА -- SALIVA (химия)
Анотація: Досліджували вміст сіалових кислот і пепсину у слині та шлунковому соку пацієнтів із захворюваннями шлунка і стравоходу. Встановлено, що ці показники у слині пацієнтів з гастроезофагеальною рефлюксною хворобою (ГЕРХ) були підвищеними щодо контролю. Чутливість тестів становила 61,1 і 63,6 %, а специфічність 85,7 і 90,9 % відповідно. Співвідношення вмісту пепсину в слині до такого в шлунковому соку статистично значимо відрізнялося між групами пацієнтів з ерозивною та неерозивною формами ГЕРХ, а також між хворими з гастритом. Отже, вимірювання вмісту пепсину та сіалових кислот у слині може бути простим діагностичним методом визначення цього захворювання.
Дод.точки доступу:
Бичкова, C. B.
Бичков, М. А.

Вільних прим. немає