Зуб, Р. І. Вміст сіалових кислот і пепсину у слині та шлунковому соку пацієнтів із захворюваннями шлунка і стравоходу [Текст] / P. I. Зуб, C. B. Бичкова, M. A. Бичков> // Фізіологічний журнал. - 2017. - Том 63, N 6. - С. 99-105 MeSH-головна: ЖЕЛУДОЧНО-ПИЩЕВОДНЫЙ РЕФЛЮКС -- GASTROESOPHAGEAL REFLUX (диагностика) ГАСТРИТ -- GASTRITIS (диагностика) СИАЛОВЫЕ КИСЛОТЫ -- SIALIC ACIDS (диагностическое применение) ПЕПСИН A -- PEPSIN A (диагностическое применение) ЖЕЛУДОЧНЫЙ СОК -- GASTRIC JUICE (химия) СЛЮНА -- SALIVA (химия) Анотація: Досліджували вміст сіалових кислот і пепсину у слині та шлунковому соку пацієнтів із захворюваннями шлунка і стравоходу. Встановлено, що ці показники у слині пацієнтів з гастроезофагеальною рефлюксною хворобою (ГЕРХ) були підвищеними щодо контролю. Чутливість тестів становила 61,1 і 63,6 %, а специфічність 85,7 і 90,9 % відповідно. Співвідношення вмісту пепсину в слині до такого в шлунковому соку статистично значимо відрізнялося між групами пацієнтів з ерозивною та неерозивною формами ГЕРХ, а також між хворими з гастритом. Отже, вимірювання вмісту пепсину та сіалових кислот у слині може бути простим діагностичним методом визначення цього захворювання. Дод.точки доступу: Бичкова, C. B. Бичков, М. А. Вільних прим. немає |