Kosterin, S. O.
    Consideration of the contribution of chemical (non-enzymatic) conversion of substrate in the general mechanism of enzyme reaction [Текст] = Врахування внеску хімічного (неензиматичного) перетворення субстрату в загальний механізм ензиматичної реакції / S. O. Kosterin, S. O. Karakhim, P. F. Zhuk // The Ukrainian Biochemical Journal. - 2019. - Т. 91, № 4. - С. 78-87. - Bibliogr. at the end of the art.


MeSH-головна:
КИНЕТИКА -- KINETICS
ФЕРМЕНТЫ -- ENZYMES (анализ, химия)
СУБСТРАТНАЯ СПЕЦИФИЧНОСТЬ -- SUBSTRATE SPECIFICITY
ЦИКЛИЗАЦИЯ -- CYCLIZATION
КАТАЛИЗ -- CATALYSIS
ФЕРМЕНТОВ АКТИВНОСТИ ОПРЕДЕЛЕНИЕ -- ENZYME ASSAYS (методы, тенденции)
МОДЕЛИ ХИМИЧЕСКИЕ -- MODELS, CHEMICAL
Анотація: When enzyme-catalyzed reactions are studied, it is necessary to take into account the contribution of the chemical (non-enzymatic) conversion of the substrate to the product, which is carried out together with the enzyme-catalyzed conversion of the substrate. It is generally believed that the difference of the product concentration that was formed in the presence of the enzyme and in its absence (during the same time interval) is the concentration of the product that was formed directly in the enzyme-catalyzed reaction, i.e. that there is additivity of the product concentrations at each time point. In this paper, we have analyzed when there is additivity and how to correctly take into account the contribution of chemical (non-catalytic) substrate conversion when the enzyme-catalyzed reactions are investigated. We have shown that the additivity of product­ concentrations and initial rates is observed only for a period when the product concentration increases linear­ly with time. The longer the reaction proceeds the more the deviation from the additivity. Under equilibrium condition, there is no additivity of equilibrium product concentrations but under conditions of detailed balance the equilibrium product concentration of the overall reaction, including the enzyme-catalyzed and chemical (non-enzymatic) conversion of the substrate, is also at the same time the equilibrium concentration of the product of the enzyme-catalyzed conversion of the substrate
Під час проведення досліджень ензиматичних реакцій необхідно враховувати внесок хімічного перетворення субстрату на продукт, яке відбувається разом з ензиматичним перетворенням. Зазвичай вважають, що різниця концентрацій продукту, що утворився в присутності ензиму та за його відсутності (впродовж одного й того ж інтервалу часу), є концентрацією продукту, що утворився безпосередньо в ензиматичній реакції, тобто, що існує адитивність концентрацій продукту реакції в кожний момент часу. У цій статті проаналізовано коли існує адитивність і як правильно враховувати внесок некаталітичного перетворення субстрату під час проведення досліджень ензиматичних реак­цій. Показано, що адитивність концентрацій продукту і початкових швидкостей існує лише в період, коли спостерігається лінійне зростання концентрації продукту в часі. Чим довше перебігає реакція, тим більше порушується адитивність. В умовах рівноваги адитивність рівноважних концентрацій продукту відсутня, проте в умовах детального балансу рівноважна концентрація продукту узагальненої реакції, що включає ензиматичне і хімічне перетворення субстрату, одночасно є також і рівноважною концентрацією продукту ензиматичного перетворення
Дод.точки доступу:
Karakhim, S.O.
Zhuk, P. F.

Вільних прим. немає