Ельцова, Л. Б.
    Гигиеническая оценка частоты потребления пищевых продуктов животного происхождения в рационе студентов-медиков и обоснование путей его коррекции [Текст] / Л. Б. Ельцова, С. Т. Омельчук, А. А. Петросян // Медичні перспективи. - 2019. - Т. 24, № 2. - С. 73-82. - Библиогр. в конце ст.


MeSH-головна:
МЯСНЫЕ ПРОДУКТЫ -- MEAT PRODUCTS (анализ, использование)
ЖИВОТНЫЕ -- ANIMALS
ПИТАНИЯ РЕЖИМА КОНТРОЛЬ -- DIET SURVEYS (использование, статистика)
ГИГИЕНА -- HYGIENE
СТУДЕНТЫ МЕДИЦИНСКИХ УЧЕБНЫХ ЗАВЕДЕНИЙ -- STUDENTS, HEALTH OCCUPATIONS (статистика)
Анотація: Забезпечення доступності до різноманітних здорових продуктів у раціоні студентів, їх вільний самостійний та свідомий вибір – це один з найкращих заходів профілактики аліментарних та аліментарнозалежних захворювань, збереження та зміцнення здоров’я. Мета роботи: гігієнічна оцінка частоти споживання харчових продуктів тваринного походження студентами-медиками з метою профілактики аліментарних захворювань шляхом корекції раціонів харчування. За допомогою опитувальної карти була зібрана інформація та проведена оцінка результатів дослідження раціонів студентів-медиків. В анкетуванні взяли участь 858 респондентів 2, 4, 6 курсів медичних факультетів НМУ імені О.О. Богомольця. Анкетування проводилось анонімно за попередньою поінформованою згодою респондентів. Формування вибірки довільне. Вік рес­пондентів від 18 до 25 років, серед них 570 респондентів жіночої статі та 288 респондентів чоловічої статі. У роботі представлені результати оцінки частоти споживання харчових продуктів тваринного походження в раціоні студентів-медиків. Частота споживання харчових продуктів тваринного походження оцінювалась відносно споживання протягом дня, тижня, місяця та проводилась за такою шкалою: споживання один раз на день або майже щодня, один раз на тиждень, кілька разів на тиждень, один або декілька разів на місяць, рідко або ніколи. Проводилась оцінка частоти споживання таких груп харчових продуктів: м’яса та м’ясних продуктів, риби та продуктів моря, молока та молочних продуктів, яєць та жировмісних продуктів. Встановлено, що лише третина респондентів, незалежно від статі та курсу навчання, використовує в раціоні м’ясо та м’ясні продукти один раз на день або майже щодня. Від 20% респондентів чоловічої статі (2 курс) до 28% (6 курс) та від 13% респондентів жіночої статі (2 курс) до 21% (6 курс) використовують у своєму раціоні рибу та продукти моря один або декілька разів на тиждень. Менше 30% респондентів, незалежно від статі та курсу навчання, один раз на день або майже щодня включають у свій раціон молоко та молочні продукти. Щоденно використовують у раціоні курячі яйця близько 20% респондентів чоловічої статі та від 10% (2курс) до 25% (6 курс) респондентів жіночої статі. Щоденно або майже щодня включають у свій раціон жировмісні продукти (масло вершкове, сало) 16-18% респондентів чоловічої статі та 6-10% респондентів жіночої статі. Отримані результати дають можливість зробити висновок про те, що більше 2/3 раціонів студентів-медиків за частотою споживання харчових продуктів тваринного походження не відповідають національним рекомендаціям щодо харчування населення саме за частотою їх споживання [12, 13]. Ситуація, що склалась, може призвести до виникнення полінутрієнтних дефіцитів харчових речовин та в подальшому аліментарних захворювань, що підтверджує необхідність проведення цілеспрямованої корекції раціонів харчування студентів-медиків за частотою споживання харчових продуктів тваринного походження
Availability of various healthy food products in the student’s diet and conscious student’s choice represents the best way of prevention of the alimentary and alimentary-associated diseases, preservation and promotion of health. The aim of the study: hygienic assessment of frequency of consuming food products of animal origin by medical students in order to prevent alimentary diseases by means of correction of diet. The authors studied medical students’ diet using map questionnaire with the subsequent data assessment. The study includes the data of 858 respondents, students of the 2nd, 4th and 6th years of study of medical faculties of O.O. Bogomolets National Medical University. Random sampling was used. The age of the respondents ranges between 18 and 25 years, 570 females and 288 males. Frequency of consumption was estimated according to the following categories: consuming of food products of animal origin once a day or even more often, consuming them almost every day, consuming them once a week, consuming them several times a week, consuming them once or several times a month, consuming them rarely or never. The study assessed frequency of consumption of such product groups as: meat and meat products, fish and seafood, milk and dairy products, eggs and fatty products. The authors have established that one third of the respondents, regardless of their gender and year of study, consume meat and meat products once a day or almost every day. From 20% (the 2nd year of study) to 28% (the 6th year of study) of male respondents and from 13% (the 2nd year of study) to 21% (the 6th year of study) of female respondents consume fish and seafood once a week or several times a week. Less than 30% of both male and female respondents, without regard to the year of study, consume milk and dairy products once a day or even more often. About 20% of male respondents and from 10% (the 2nd year of study) to 25% (the 6th year of study) of female respondents consume eggs daily. 16-18% of male respondents and 6-10% of female respondents consume fatty products (butter, lard) daily or almost every day. The obtained results make it possible to conclude that more than 2/3 of the medical students’ diets according to the frequency of consuming food products of animal origin do not correspond to the National recommendations on nutrition precisely by the frequency of their consumption [12, 13]. This may lead to polynutrient deficiency and development of alimentary diseases, which proves the necessity of correction of medical students’ diet
Дод.точки доступу:
Омельчук, С. Т.
Петросян, А. А.

Вільних прим. немає