Бойчук, А. В.
    Забезпеченість вагітних жінок вітаміном D та кальцієм [Текст] / А. В. Бойчук, Т. О. Буднік // Акушерство. Гінекологія. Генетика. - 2019. - Том 5, N 3/4. - С. 5-8


MeSH-головна:
БЕРЕМЕННОСТЬ -- PREGNANCY (действие лекарственных препаратов)
БЕРЕМЕННОСТИ ОСЛОЖНЕНИЯ -- PREGNANCY COMPLICATIONS (профилактика и контроль)
ВИТАМИНА D НЕДОСТАТОЧНОСТЬ -- VITAMIN D DEFICIENCY (лекарственная терапия, патофизиология)
ВИТАМИН D -- VITAMIN D (терапевтическое применение)
КАЛЬЦИЙ -- CALCIUM (анализ)
ПИТАТЕЛЬНАЯ ПОДДЕРЖКА -- NUTRITIONAL SUPPORT (методы)
ЖЕНЩИНЫ -- WOMEN
Анотація: У статті наведено результати опитування 60 вагітних жінок у терміні вагітності 23-38 тижнів, які перебували на лікуванні в Тернопільській міській комунальній лікарні № 2. Мета дослідження – оцінити забезпеченість вагітних жінок вітаміном D та кальцієм, який надходить із продуктами харчування, за допомогою опитувальника для встановлення їх додаткових потреб. Результати та їх обговорення. Відповідно до складеного жінками тижневого раціону встановлено, що найбільша кількість вітаміну D надходить із жовтком курячого яйця, морською рибою, м’ясом тварин. Кальцій найчастіше надходив із м’ясом тварин та молочними продуктами. Встановлено недостатню забезпеченість вагітних жінок вітаміном D, який надходить із продуктами харчування (324,7 ± 38,0 МО), та достатню забезпеченість кальцієм (1468,5 ± 78,3 мг), що підтверджує необхідність додаткового прийому вітаміну D. Висновки. Результати опитування свідчать про недостатнє надходження вітаміну D у раціон, тоді як достатній запас кальцію забезпечується головним чином за рахунок споживання молочних та м’ясних продуктів. Необхідно враховувати додаткову добавку вітаміну D
Дод.точки доступу:
Буднік, Т. О.

Вільних прим. немає