Взаємозв’язок хімічного складу і біологічних властивостей мікробних поверхнево-активних речовин [Текст] / Т. П. Пирог [та ін.]> // Мікробіологічний журнал. - 2019. - Том 81, N 3. - С. 84-104
MeSH-головна: ПОВЕРХНОСТНО-АКТИВНЫЕ ВЕЩЕСТВА -- SURFACE-ACTIVE AGENTS (химия) ГЛИКОЛИПИДЫ -- GLYCOLIPIDS (химия) ЛИПОПЕПТИДЫ -- LIPOPEPTIDES (химия) ОБЗОР -- REVIEW Анотація: Мікробні поверхнево-активні речовини (ПАР) є продуктами мультифункціонального призначення, проте в різних умовах культивування продуцентів їх склад та властивості можуть змінюватися. В огляді наведено дані літератури і власних експериментальних досліджень щодо залежності антимікробної активності ПАР мікробного походження від хімічного складу, а також щодо впливу умов культивування на властивості поверхнево-активних речовин. Аналіз даних літератури засвідчив, що антибактеріальна та антифунгальна активність ліпопептидів залежить від розміру та складу пептидної частини, конформації та довжини ацильного ланцюга, рамноліпідів – від співвідношення моно- і дирамноліпідів у складі комплексу, софороліпідів – від співвідношення лактонної та нелактонної форм цих ПАР. Згідно з даними літератури основними підходами до регуляції біологічних властивостей мікробних ПАР є їх постферментаційна хімічна модифікація, а також вдосконалення штамів-продуцентів методами метаболічної та генетичної інженерії. Результати власних досліджень засвідчують про те, що виявлення потенційних активаторів і/або інгібіторів ключових ферментів біосинтезу компонентів комплексу вторинних метаболітів, відповідальних за певні властивості, з наступною відповідною модифікацією складу поживного середовища дає змогу регулювати склад комплексу, а отже, й властивості цільового продукту Дод.точки доступу: Пирог, Т. П. Ключка, Л. В. Шевчук, Т. А. Мучник, Ф. В.
Вільних прим. немає
|