Balko, O. I.
    Thermoactivation of Pseudomonas aeruginosa pyocins [Text] / О. I. Balko, О. В. Balko, L. V. Avdeeva // Мікробіологічний журнал. - 2019. - Том 81, N 5. - P85-97


MeSH-головна:
PSEUDOMONAS AERUGINOSA -- PSEUDOMONAS AERUGINOSA (иммунология)
БАКТЕРИОЦИНЫ -- BACTERIOCINS (иммунология)
ТЕМПЕРАТУРА -- TEMPERATURE
Анотація: Метою роботи було дослідження впливу різних температур на показники кілерної активності піоцинів S-типу Pseudomonas aeruginosa. Методи. Об’єктом дослідження були піоцини S-типу, отримані із 11 штамів Pseudomonas aeruginosa. Дані кілерні фактори піддавали дії температур в діапазоні від 20 до 100° С протягом 10 хв. Кількісні показники кілерної активності бактеріоцинів після обробки температурою порівнювали із такими у необроблених бактеріоцинів. Основну увагу приділяли впливу на лізати температур 30 і 40° С. Для цього використовували різну тривалість температурного впливу - 5, 15 та 25 хвилин. Результати. Вплив температури 60° С обумовлював зниження до мінімальних показників, а 70° С - викликав абсолюту втрату активності усіх досліджуваних лізатів. Температурна обробка при 30 та 40° С підвищувала показники кілерної активності бактеріоцинів. Даний ефект проявлявся на використаних індикаторних культурах з різною інтенсивністю. Активність лізатів першої групи підвищувалась після впливу 30° С, другої групи - 40° С, а третьої групи - під дією декількох температур, у т. ч. 50° С або не змінювалась. Вплив 30° С на більшість бактеріоцинів стимулювала 2-х кратне, а 40° С - 4-х кратне підвищення показників активності. Проте показники активності деяких речовин зростали значно вище: у 8 разів - для РАЕ-24 та у 16 разів - для РАЕ-6. Результати дослідження впливу 30 та 40° С на активність РАЕ-19 та РАЕ-22 показали відсутність змін кілерної активності бактеріоцинів, спричиненої різною тривалістю температурної обробки. Висновки. Використання температурної обробки піоцинів S-типу Pseudomonas aeruginosa при 30 - 40° С дозволяє підвищити їх активність у 2 - 4 рази, а в окремих випадках досягнути і 16-кратного зростання активності. Тривалість температурного впливу не призводить до додаткової термоактивацїї бактеріоцинів
Дод.точки доступу:
Balko, O. B.
Avdeeva, L. V.

Вільних прим. немає