Програма LANGUAL як інформаційна база у практиці ідентифікації продуктів харчування / Л. М. Бугина [та ін.] // Довкілля та здоров’я. - 2020. - N 1. - С. 76-79


MeSH-головна:
ПИЩЕВЫХ ПРОДУКТОВ КАЧЕСТВО -- FOOD QUALITY
Анотація: Чітко структурований ієрархічний словник, пов’язаний з логічними і об’єктивними відносинами в сфері споживання харчових продуктів, іншими словами, з їх онтологією - вкрай необхідний для вирішення проблем гармонізації сучасних даних, які охоплюють сферу продовольчої безпеки, сертифікованої якості, технології виробництва, розподілу, а також здоров’я і комфорту кінцевих споживачів їжі
Мета. Проаналізувати сучасний стан процесу розробки стандартизованих і комп’ютеризованих систем класифікації продуктів харчування, які підключаються до існуючих сучасних баз даних та дають інформацію про склад та нутріціологічні характеристики харчових продуктів в режимі реального часу. Методи. Теоретичний синтез і дедуктивний аналіз, літературний огляд зарубіжних наукових рецензованих джерел. Результати. З’ясовано, що відсутність єдиної і зрозумілої цифрової мови є наявним упущенням у сфері комп’ютеризації та уніфікації інформації про продукти харчування, оскільки харчові об’єкти безперервно переміщаються від їх природного або фермерського походження, через технологічні ланцюги обробки та розподілу, до споживачів, локалізованих на різних континентах і маючих різні нутріціологічні потреби та фізіологічні запити, які можуть відрізнятися у країнах світу
Дод.точки доступу:
Бугина, Л. М.
Паллаг, О. В.
Мелешко, Т. В.
Рукавчук, Р. О.
Баті, В. В.

Вільних прим. немає