Вивчення впливу вегетаріанських дієт на розвиток депресії [Текст] / О. Ю. Губська [та ін.] // Лікар. справа = Врачебное дело. - 2017. - N 7. - С. 201-205


MeSH-головна:
ДИЕТА ВЕГЕТАРИАНСКАЯ -- DIET, VEGETARIAN (вредные воздействия)
ДЕПРЕССИВНЫЕ РАССТРОЙСТВА -- DEPRESSIVE DISORDER (этиология)
Анотація: Вивчено психоемоційний стан прихильників вегетаріанських дієт за шкалою депресії, встановлен зв’язок змін у вигляді депресії із концентрацією вітаміну В12 сироватки крові. Для дослідження було сформовано п’ять груп: вегетаріанці (42 особи), вегани (61 особа), напіввегетаріанці (14 осіб) лактовегетаріанці (12 осіб), прихильники традиційна моделі харчування (54 всеїдні). Вони заповнили опитувальники QIDS та шкалу депресій Бека. Усі групи порівнювалися із групою всеїдних. Під час другого етапу дослідження було відібрано дві групи: вегани (15 осіб) і всеїдні (15 осіб). В цих групах була виміряна концентрація вітаміну В12 в сироватці крові та вивчений вплив зниження концентрації вітаміну B12 на розвиток депресії. Вивчено частоту виникнення депресії серед груп, яка складає: вегетаріанці – 43 %, вегани – 30 %, напіввегетаріанці – 43 %, лактовегетаріанці – 33 % та всеїдні – 47 %. Не було виявлено статистично значимих відмінностей в частоті та вираженості депресії серед досліджуваних. В групі веганів було виявлено достовірно більшу кількість досліджуваних з дефіцитом вітаміну B12 в порівнянні з всеїдними (Р = 0,015). Рівень вітаміну B12 в крові не впливає на наявність депресії в групах веганів та всеїдних (χ2 = 0,045; P = 0,833 за QIDS). Обмеження вибраної методології: другий етап дослідження потребує дослідження на більш численних групах. Оригінальність: вперше в Україні був вивчений психоемоціональний стан прихильників вегетаріанських дієт, та була перевірена гіпотеза про влив зниження концентрації вітаміну B12 сироватки крові на психоемоціональний стан
Дод.точки доступу:
Губська, О. Ю.
Прівалов, М. А.
Альянова, Т. С.
Таран, А. І.
Родіонова, І. О.
Алексєєва, В. В.
Лавренчук, І. О.
Кузьмінець, А. А.

Вільних прим. немає