Особливості впливу Омега-3 жирних кислот на перебіг запальних та імунних реакцій [Текст] / А. В. Новицька [та ін.] // Ліки України. - 2020. - № 4. - С. 24-29. - Библиогр. в конце ст.


MeSH-головна:
ЖИРНЫЕ КИСЛОТЫ, ОМЕГА-3 -- FATTY ACIDS, OMEGA-3 (иммунология, терапевтическое применение, физиология)
ИММУНИТЕТ -- IMMUNITY
ВОСПАЛЕНИЕ -- INFLAMMATION
ПИЩЕВЫЕ ДОБАВКИ -- FOOD ADDITIVES
ПРОФИЛАКТИКА ПЕРВИЧНАЯ -- PRIMARY PREVENTION
Анотація: Під впливом поліненасичених жирних кислот в організмі людини відбуваються складні біохімічні процеси. Їх вплив на функціонування клітин полягає в забезпеченні стійкості клітинної мембрани, підтримці енергетичного балансу в клітині, впливі на синтез специфічних речовин – ейкозаноїдів тощо. Завдяки Омега-3 поліненасиченим жирним кислотам (ПНЖК) зменшується активність запального процесу, оскільки вони виробляють специфічні медіатори зменшення запалення, а також чинять пригнічувальний вплив на синтез прозапальних речовин (ЦОГ 2, синтази оксиду азоту, фактора некрозу пухлин (TNF), інтерлейкінів 1, 6 і 12 в ендотеліальних клітинах тощо). Завдяки цим властивостям Омега-3 жирні кислоти сприяють активній імунній відповіді організму на зовнішні подразники, а також прискорюють одужання при загостреннях хронічних захворювань. Зокрема, при загостренні ХОЗЛ призначення Омега-3, завдяки їх протизапальним властивостям, сприяє швидкому зменшенню явищ ендобронхіту. Додавання в раціон Омега-3 позитивно впливає на стан імунної системи і запобігає розвитку загострень хронічних захворювань
Дод.точки доступу:
Новицька, А. В.
Снігир, Н. В.
Одинець, М. О.
Захарець, Е. М.

Вільних прим. немає