Ярош, О. К.
    Зниження гіперглікемії за цукрового діабету 2 типу малими дозами глюкози й підсолоджувачів [Текст] / О. К. Ярош, Н. А. Івчина, О. О. Ярош // Фармакологія та лікарська токсикологія. - 2020. - № 3. - С. 198-205. - Бібліогр. в кінці ст.


MeSH-головна:
ГИПЕРГЛИКЕМИЯ -- HYPERGLYCEMIA (лекарственная терапия)
ГЛЮКОЗА -- GLUCOSE (прием и дозировка)
ПОДСЛАЩИВАЮЩИЕ ВЕЩЕСТВА -- SWEETENING AGENTS (прием и дозировка)
ДИАБЕТ САХАРНЫЙ, ТИП 2 -- DIABETES MELLITUS, TYPE 2 (лекарственная терапия)
Анотація: Мета дослідження – визначити вплив малих доз глюкози та підсолоджувачів, рослинного – стевії солодкої та хімічного – аспартаму, на рівень глюкози в крові за гіперглікемії в пацієнтів з цукровим діабетом 2 типу. Автори пропонують як один із перших можливих шляхів лікування цукрового діабету 2 типу – зниження гіперглікемії впливом солодощів на слизову ротової порожнини, зокрема, малими дозами глюкози та підсолоджувачами: рослинним (екстракт стевії солодкої) і хімічним (аспартам). Спостереженнями на хворих з діабетом 2 типу дослідники встановили ефект зниження гіперглікемії після застосування малих доз глюкози та підсолоджувачів. За рівнем зменшення гіперглікемії в пацієнтів з цукровим діабетом 2 типу вивчені речовини можна розташувати наступним чином: глюкоза екстракт листя стевії солодкої аспартам. Автори роблять висновок, що малі дози глюкози, рослинний (екстракт листя стевії солодкої) та хімічний (аспартам) підсолоджувачі здатні знижувати гіперглікемію в пацієнтів з діабетом 2 типу.
Дод.точки доступу:
Івчина, Н. А.
Ярош, О. О.

Вільних прим. немає