Ярош, О. К. Зниження гіперглікемії за цукрового діабету 2 типу малими дозами глюкози й підсолоджувачів [Текст] / О. К. Ярош, Н. А. Івчина, О. О. Ярош> // Фармакологія та лікарська токсикологія. - 2020. - № 3. - С. 198-205. - Бібліогр. в кінці ст. MeSH-головна: ГИПЕРГЛИКЕМИЯ -- HYPERGLYCEMIA (лекарственная терапия) ГЛЮКОЗА -- GLUCOSE (прием и дозировка) ПОДСЛАЩИВАЮЩИЕ ВЕЩЕСТВА -- SWEETENING AGENTS (прием и дозировка) ДИАБЕТ САХАРНЫЙ, ТИП 2 -- DIABETES MELLITUS, TYPE 2 (лекарственная терапия) Анотація: Мета дослідження – визначити вплив малих доз глюкози та підсолоджувачів, рослинного – стевії солодкої та хімічного – аспартаму, на рівень глюкози в крові за гіперглікемії в пацієнтів з цукровим діабетом 2 типу. Автори пропонують як один із перших можливих шляхів лікування цукрового діабету 2 типу – зниження гіперглікемії впливом солодощів на слизову ротової порожнини, зокрема, малими дозами глюкози та підсолоджувачами: рослинним (екстракт стевії солодкої) і хімічним (аспартам). Спостереженнями на хворих з діабетом 2 типу дослідники встановили ефект зниження гіперглікемії після застосування малих доз глюкози та підсолоджувачів. За рівнем зменшення гіперглікемії в пацієнтів з цукровим діабетом 2 типу вивчені речовини можна розташувати наступним чином: глюкоза екстракт листя стевії солодкої аспартам. Автори роблять висновок, що малі дози глюкози, рослинний (екстракт листя стевії солодкої) та хімічний (аспартам) підсолоджувачі здатні знижувати гіперглікемію в пацієнтів з діабетом 2 типу. Дод.точки доступу: Івчина, Н. А. Ярош, О. О. Вільних прим. немає |