Knysh, O. V.
    Potentiation of the antimicrobial effect of Lactobacillus Reuteri DSM 17938 cell-free extracts by ascorbic acid [Text] / O. V. Knysh, A. V. Martynov // Медичні перспективи. - 2020. - Т. 25, № 1. - P17-24. - Bibliogr. at the end of the art.


MeSH-головна:
ХИМИЧЕСКИЕ МЕТОДЫ КОМБИНАТОРНЫЕ -- COMBINATORIAL CHEMISTRY TECHNIQUES (использование, классификация, методы, оборудование, стандарты, тенденции, экономика, этика)
БЕЛКА БИОСИНТЕЗ -- PROTEIN BIOSYNTHESIS (действие лекарственных препаратов, иммунология, физиология)
АСКОРБИНОВАЯ КИСЛОТА -- ASCORBIC ACID (анализ, биосинтез, выделение и очистка, генетика, диагностическое применение, классификация, метаболизм, секреция, стандарты, фармакология)
Анотація: The purpose of this study was to evaluate the effect of supplementing the culture medium with ascorbic acid on the antimicrobial properties of Lactobacillus reuteri cell-free extracts (CFEs). CFEs were prepared using commercial strain L. reuteri DSM 17938 by culturing lactobacilli in its own disintegrated cell suspension (DCS) supplemented with ascorbic acid in sub-inhibitory (5 mg/ml, CFE5) or minimal inhibitory concentration (20 mg/ml, CFE20) and without supplementation (CFE0). Staphylococcus aureus AТСС 25923, Escherichia coli AТСС 25922 reference strains and Pseudomonas aeruginosa extensively drug resistant (XDR) clinical isolate were used as indicator cultures. Screening of the inhibitory properties of the studied CFEs and elucidation of the nature of inhibitory products were done using modified Micro scale Optical Density Assay (MODA). The inhibition indices (InhI) were calculated for the studied CFEs and ascorbic acid of appropriate concentrations. CFEs were subjected to HPLC-analysis. CFE5 and CFE20 showed significantly higher antimicrobial activity toward to indicator cultures than CFE0. InhI calculated for extracts CFE5 and CFE20 mainly exceeded the sum of the corresponding indicators calculated for CFE0 and ascorbic acid (АА) of appropriate concentrations: InhICFE5 ≥ InhI CFE0 + InhI AA5; InhICFE20 InhI CFE0 + InhI AA20. Acidic metabolic products have made the greatest contribution to the antimicrobial effect of the studied CFEs. HPLC-nalysis showed that the modified ascorbic acid was the substance found in CFE20 in the greatest quantity. The revealed effect of potentiation of antimicrobial activity of CFEs by ascorbic acid should be taken into account when developing new biotechnological products based on derivatives of L. reuteri DSM 17938
Метою цього дослідження було оцінити вплив аскорбінової кислоти в культуральному середовищі на протимікробні властивості безклітинних екстрактів (БКЕ) Lactobacillus reuteri. БКЕ були отримані з використанням штаму L. reuteri DSM 17938 шляхом культивування лактобактерій у дезінтегрованій суспензії власних клітин без додавання (БКЕ0) та з додаванням аскорбінової кислоти в субінгібіторній (5 мг/мл, БКЕ5) або мінімальній інгібіторній концентрації (20 мг/мл, БКE20). Референтні штами Staphylococcus aureus AТСС 25923, Escherichia coli AТСС 25922 та клінічний ізолят Pseudomonas aeruginosa з широкою лікарською стійкістю були використані як індикаторні культури. Скринінгове дослідження інгібіторних властивостей досліджуваних БКЕ та з’ясування природи інгібіторних продуктів проводили з використанням модифікованого спектрофотометричного мікро­планшетного методу. Інгібіторні індекси (ІнгІ) розраховували для дослідних БКЕ та аскорбінової кислоти відповідних концентрацій. БКЕ піддавали ВЕРХ-аналізу. БКЕ5 та БКЕ20 виявили значно вищу протимікробну активність по відношенню до індикаторних культур, ніж БКЕ0. ІнгІ, розраховані для БКЕ5 та БКЕ50, переважно перевищували суми аналогічних показників, розрахованих для БКЕ0 та аскорбінової кислоти (АК) відповідних концентрацій: ІнгI БКЕ5 ≥ ІнгI БКЕ0 + ІнгI AК5; ІнгI БКЕ20 ІнгI БКЕ0 + ІнгI AК20. Найбільший внесок у протимікробний ефект дослідних БКЕ належав кислим продуктам метаболізму. ВЕРХ-аналіз показав, що в БКЕ20 у найбільшій кількості містилася модифікована аскорбінова кислота. Виявлений ефект посилення аскорбіновою кислотою протимікробної активності БКЕ слід ураховувати при розробці нових біотехно­логічних продуктів на основі похідних L. reuteri DSM 17938
Дод.точки доступу:
Martynov, A. V.

Вільних прим. немає