Вивчення антимікробної активності екстрактів плодів абрикоса звичайного [Текст] / А. А. Куцанян [та ін.] // Укр. біофармац. журнал. - 2020. - № 2. - С. 76-80


MeSH-головна:
(химия)
РАСТЕНИЙ ЭКСТРАКТЫ -- PLANT EXTRACTS (фармакология)
АНТИБАКТЕРИАЛЬНЫЕ СРЕДСТВА -- ANTI-BACTERIAL AGENTS (фармакология)
Анотація: На теперішній час однією з актуальних проблем у фармації і медицині є лікування інфекційних захворювань. Спектр антимікробних засобів, які використовуються для боротьби з патогенними мікроорганізмами, у зв’язку з розвинутою проблемою резистентності до антибіотиків неухильно звужується. Тому пошук нових лікарських засобів, що мають антибактеріальну активність, є важливим завданням. Мета роботи. Провести вивчення антимікробної активності екстрактів із сухих плодів абрикоса звичайного. Матеріали та методи. Об’єктом дослідження були сухі плоди абрикоса звичайного. Антибактеріальну та протигрибкову активність фракцій визначали в дослідах in vitro методом дифузії в агар (метод «колодязів»). Результати та їх обговорення. Вміст сухих речовин варіюється від 2,47 до 7,30 % для спиртових екстрактів у нейтральному середовищі і від 3,78 до 8,03 % – у підкисленому середовищі. При екстракції хлористим метиленом вміст сухих речовин значно менше. Дані результатів дослідження екстрактів на антимікробну активність показали, що всі штами мікроорганізмів чутливі до досліджуваних зразків. Висновки. Всі досліджувані зразки проявляють антимікробну активність по відношенню до використаних штамів мікроорганізмів. Більшість спиртових екстрактів, отриманих при підкисленні, проявляє більшу інгібуючу активність, ніж нейтральні зразки
Дод.точки доступу:
Куцанян, А. А.
Попова, Н. В.
Комісаренко, М. А.
Осолодченко, Т. П.
Литвиненко, В. І.

Вільних прим. немає