Бактерії роду Lactobacillus: біологічні та лікувальні властивості [Текст] / І. М. Волошина [та ін.] // Мікробіологічний журнал. - 2019. - Том 81, N 6. - С. 131-146


MeSH-головна:
БИОТЕХНОЛОГИЯ -- BIOTECHNOLOGY (тенденции)
ЛАКТОБАЦИЛЛЫ -- LACTOBACILLUS
ПРОБИОТИКИ -- PROBIOTICS
Анотація: В огляді наведено основні характеристики бактерій роду Lactobacillus, розглянуто перспективні сфери їх застосування в медицині та ветеринарії, а також можливі шляхи реалізації їх позитивного впливу на макроорганізм. Розробка, створення та застосування пробіотичних препаратів на основі бактерій роду Lactobacillus є актуальним напрямкам, оскільки такі препарати в організмі проявляють антиоксидантні, антагоністичні, імуномодулюючі та лікувальні властивості завдяки здатності включених до їх складу мікроорганізмів синтезувати широкий спектр біологічно активних речовин, в т. ч. органічних кислот (молочної, оцтової, масляної), лізоциму, бактеріоцинів. перекису водню, тощо. Продукти мікробного метаболізму стимулюють виділення шлункового соку та ферментів, покращують процеси травлення, здатні зменшувати побічні ефекти антибіотиків, сприяти розщепленню солей жовчних кислот і нормалізації ліпідного обміну організму, стабілізувати загальний психоемоційний стан, а також нормалізувати склад мікрофлори.
Дод.точки доступу:
Волошина, І. М.
Шкотова, Л. В.
Скороход, С. О.
Апполонова, І. Є.
Жолобак, Н. М.

Вільних прим. немає