Kopylchuk, G. P.
    Peculiarities of ammonia metabolism in the liver of rats under the conditions of different nutrients content in a diet / G. P. Kopylchuk, I. Y. Ivanovich, O. M. Voloshchuk // The Ukrainian biochemical journal. - 2020. - Vol. 92, № 4. - P70-76


MeSH-головна:
АММИАК -- AMMONIA (метаболизм)
ПЕЧЕНЬ -- LIVER (метаболизм)
ПИЩЕВЫЕ ДОБАВКИ -- FOOD ADDITIVES (вредные воздействия)
ГИПЕРАММОНИЕМИЯ -- HYPERAMMONEMIA (этиология)
ЭКСПЕРИМЕНТЫ НА ЖИВОТНЫХ -- ANIMAL EXPERIMENTATION
Анотація: The peculiarities of the metabolic transformations of ammonia in the liver of rats under the conditions of protein deprivation and high content of sucrose in the diet were studied in the research. It has been established that animals kept on high-sucrose (group III) and low-protein/high-sucrose diet (group IV) had hyperammonemia, whereas in rats maintained under the conditions of protein deficiency in the diet (group II) the blood level of ammonia nitrogen was within normal range. The revealed hyperammonemia in animals of the III and IV groups was accompanied by a marked decrease in the activity of mitochondrial enzymes, which provide a replenishment of the endogenous ammonia pool – glutamate dehydrogenase and monoamine oxidase, reaching the minimum values in conditions of the maintenance of animals on the high-sucrose diet. At the same time, there was a marked decrease in the activity of ammonia neutralization enzymes – carbamoyl phosphate synthetase, more significant in animals of the IV group, as well as glutamine synthetase. The obtained results allow us to conclude that the hyperammonemia revealed in animals maintained on the high-sucrose diet is not related to the enhanced formation of ammonia, but to the disturbances in the processes of its detoxification in the liver. At the same time, under the conditions of alimentary protein deprivation, a decrease in the activity of the key enzymes of ammonia formation (glutamate dehydrogenase and monoamine oxidase) and neutralization (carbamoyl phosphate synthetase and glutamine synthetase) is probably due to the lack of substrates for these enzymatic reactions. The obtained research results can be used to develop a strategy for correction of the disorders of ammonia metabolism under the conditions of different content of sucrose and protein in diet
У роботі досліджували особливості метаболічних перетворень аміаку в печінці щурів в умовах депривації протеїну та високого вмісту сахарози в харчовому раціоні. Встановлено, що для тварин, які утримувалися на високосахарозному (група ІІІ) та низькопротеїновому/високосахарозному раціоні (група ІV), характерна гіперамоніємія, тоді як в умовах нестачі протеїну в харчовому раціоні (група ІІ) кількість азоту аміаку в сироватці крові зберігалася на рівні контрольних значень. Виявлена гіперамоніємія в тварин ІІІ і ІV групи супроводжувалася вираженим зниженням активності мітохондріальних ензимів, які забезпечують поповнення пулу ендогенного аміаку, – глутаматдегідрогенази та моноамінооксидази. У тварин цих груп також встановлено зниження активності ензимів знешкодження аміаку­ – карбамоїлфосфатсинтетази (максимально виражене в тварин ІV групи) і глутамінсинтетази. Одержані результати дозволяють дійти висновку, що виявлена нами гіпер­амоніємія, в умовах утримання тварин на високосахарозній дієті, пов’язана не з посиленим утворенням аміаку, а з порушенням процесів його детоксикації в печінці. Водночас в умовах аліментарної депривації протеїну показано зниження активності ключових ензимів утворення (глутаматдегідрогенази і моноамінооксидази) та знешкодження (карбамоїлфосфатсинтетази і глутамінсинтетази) аміаку. Це, ймовірно, пов’язано з дефіцитом субстратів для зазначених ензиматичних реакцій. Результати досліджень можуть бути використані для розробки методу корекції порушень обміну аміаку в умовах різної забезпеченості раціону сахарозою та протеїном
Дод.точки доступу:
Ivanovich, I. Y.
Voloshchuk, O. M.

Вільних прим. немає