Дослідження хімічного складу айланту найвищого (Ailanthus altissima (Mill.) Swingle) [Текст] / О. І. Панасенко [та ін.] // Актуал. питання фармац. і мед. науки та практики. - 2020. - Том 13, N 3. - С. 341-348


MeSH-головна:
АЙЛАНТ -- AILANTHUS (химия)
ХРОМАТОГРАФИЯ ГАЗОВАЯ -- CHROMATOGRAPHY, GAS (использование)
РАСТЕНИЙ ЛИСТЬЯ -- PLANT LEAVES (химия)
Анотація: Айлант найвищий – джерело різних класів біологічно активних сполук. Це зумовлює наявність у нього фітотоксичної, фумігантної, антиоксидантної, антимікробної, антигельмінтної дії. Але в фаховій літературі недостатньо відомостей щодо його хімічного складу, перспектив використання в медицині. Мета роботи – за допомогою GS/MS-аналізу дослідити якісний і кількісний склад айланту найвищого листя та плодів, встановити можливі перспективи використання цієї рослини в медичній практиці як джерела потенційних лікарських засобів. Матеріали та методи. Об’єкт дослідження – айланту найвищого листя та плоди. Настоянку одержали методом мацерації, сировину екстрагували метиловим спиртом за кімнатної температури протягом 10 днів. Якісне та кількісне визначення діючих сполук здійснили на газовому хроматографі Agilent 7890B GC System (Agilent, Santa Clara, CA, USA) з мас-спектрометричним детектором Agilent 5977 BGC /MSD (Agilent, Santa Clara, CA, USA) та хроматографічною колонкою DB-5ms (30 м ? 250 мкм ? 0,25 мкм). Результати. Під час дослідження в листі ідентифікували 35 біологічно активних сполук, у плодах айланту найвищого – 41. Аналізуючи листя, виявили основні складові: фітол – 21,15 %, гексадеканова кислота – 8,53 %, ?-токоспіро А – 8,14 %, 2-С-метил-міо-інозитол – 7,78 %. У плодах найбільшу частку становили ?-токоферол – 13,35 %, вакценова кислота – 11,42 %, 2-етилгексиловий ефір бутанової кислоти – 9,77 %. Висновки. Уперше за допомогою GS/MS встановили хімічний склад айланту найвищого листя та плодів. Ідентифікували 35 біологічно активних сполук у листі та 41 – у плодах. Основні компоненти листя: фітол – 21,15 %, гексадеканова кислота – 8,53 %, ?-токоспіро А – 8,14 %; плодів: ?-токоферол – 13,35 %, вакценова кислота – 11,42 %, 2-етилгексиловий ефір бутанової кислоти – 9,77 %. Результати можна використовувати для створення нових потенційних антимікробних, антиоксидантних і протизапальних лікарських засобів.
Дод.точки доступу:
Панасенко, О. І.
Аксьонова, І. І.
Денисенко, О. М.
Мозуль, В. І.
Головкін, В. В.

Вільних прим. немає