Іосипенко, О. О.
    Вивчення амінокислотного складу листя кабачків [Текст] = Study of the amino acid composition of zucchini leaves / О. О. Іосипенко, В. С. Кисличенко, З. І. Омельченко // Медична та клінічна хімія = Medical and clinical chemistry. - 2020. - Том 22, N 2. - С. 72-80


MeSH-головна:
АМИНОКИСЛОТЫ -- AMINO ACIDS
ХРОМАТОГРАФИЯ -- CHROMATOGRAPHY
РАСТЕНИЯ ЛЕКАРСТВЕННЫЕ -- PLANTS, MEDICINAL
Анотація: Методом іонообмінної рідинно-колонної хроматографії вивчено амінокислотний профіль листя кабачків трьох сортів. Встановлено, що склад амінокислот достатньо однорідний, а загальний їх вміст коливається в межах 10,782–16,103 мг/100 мг. Домінують глутамінова й аспарагінова кислоти, в значній кількості містяться лейцин, аланін, лізин, аргінін, гліцин, пролін. Результати проведених досліджень свідчать про досить високий і різноманітний вміст у листі кабачків амінокислот, які можуть поліпшувати збалансованість лікарських фітопрепаратів, дієтичних добавок на їх основі та дозволяють припустити наявність широкого спектра фармакологічної активності
The amino acid profiles of zucchini leaves of three varieties were studied by ion-exchange liquid column chromatography. It was found that the amino acid composition is quite homogeneous, and the total content ranges from 10.782–16.103 mg/100 mg. Dominant are glutamic and aspartic acids, leucine, alanine, lysine, arginine, glycine, proline. The results of the studies indicate a sufficiently high and diverse content of amino acids in the leaves of zucchini, which can improve the balance of medicinal herbal preparations, dietary supplements based on them and suggest the presence of a wide range of pharmacological activity
Дод.точки доступу:
Кисличенко, В. С.
Омельченко, З. І.

Вільних прим. немає