Чехун, В. Ф.
    Вплив мікробіоти на розвиток пухлинних захворювань людини / В. Ф. Чехун, Н. Ю. Лук’янова, Ю. В. Швець // Онкология = Oncology. - 2020. - Том 22, N 1/2. - С. 11-19


MeSH-головна:
НОВООБРАЗОВАНИЯ -- NEOPLASMS (микробиология, этиология)
МИКРОБИОТА -- MICROBIOTA
Анотація: У представленому огляді проаналізовано та узагальнено сучасні наукові дані щодо ключових механізмів, за якими мікробіота бактеріального походження впливає на пухлинний процес та ефективність протипухлинної терапії. Cучасні технології досліджень геному дозволили реалізувати науковий проєкт Human Microbiome Project (2008–2013). Завдяки цьому проєкту було отримано уточнені дані щодо кількості та різноманіття складу мікробіоти організму людини. Також стало відомо, що ряд захворювань людини, включаючи запальні стани кишечнику, метаболічні, алергічні та ауто­імунні хвороби, серцево-судинні захворювання, нейродегенеративні хвороби та психічні розлади, а також онкологічні процеси, асоційовані з певним видовим складом мікробіоти кишечнику. Наведено сучасні дані щодо механізмів, за якими бактерії певних видів сприяють утворенню чи гальмують розвиток пухлин людини та експериментальних тварин. Крім того, доведено, що метаболічна активність мікробіоти впливає на ефективність хіміо-, радіо- та імунотерапії при злоякісному рості. Оцінка стану мікробіоти надає важливу інформацію щодо прогнозування агресивності перебігу пухлинного процесу та чутливості пухлини до терапії. Оскільки дієта є ключовим фактором впливу на склад та функції мікробіоти, розробка індивідуальних програм дієтичного харчування онкологічних хворих є одним з пріоритетних напрямків сучасних клінічних спостережень
Дод.точки доступу:
Лук’янова, Н. Ю.
Швець, Ю. В.

Вільних прим. немає