Кератинолітична активність антарктичних штамів бактерій [Текст] / K. B. Авдіюк [та ін.] // Мікробіологічний журнал. - 2020. - Том 82, N 2. - С. 14-21


MeSH-головна:
МОЛЛЮСКИ -- MOLLUSCA (микробиология)
КЕРАТИНЫ -- KERATINS (биосинтез)
ПСЕВДОМОНАДЫ -- PSEUDOMONAS (рост и развитие)
ФЛАВОБАКТЕРИИ -- FLAVOBACTERIUM (рост и развитие)
Анотація: Щорічно в оточуюче середовище як побічний продукт агропромислової переробки потрапляють мільйони тонн кератинвмісної сировини у вигляді пір’я, вовни, волосся та ін., яка важко розщеплюється звичайними протеазами, такими як пепсин, трипсин і папаїн. Тому пошук ефективних продуцентів кератинолітичних ензимів, які змогли б розщепити ці важкодоступні білки, є актуальною темою досліджень. Мета. Дослідити здатність бактеріальних ізолятів, які були виділені з м’яких тканин і кишкової трубки молюсків Nacella сопсіппа, відібраних поблизу Української антарктичної станції «Академік Вернадський», виявити казеїнолітичну і кератинолітичну активності. Методи. Об’єктами досліджень були 21 бактеріальний ізолят. Культури вирощували на 4 рідких поживних середовищах, які відрізнялись за джерелом вуглецю і азоту, а також наявністю або відсутністю NaCl. Ензиматичні активності визначали у супернатанті культуральної рідини. Для визначення кератинолітичної і казеїнолітичної активності як субстрати використовували знежирене пір’я та казеїн відповідно. Висновки. За температури 28° С більша кількість культур синтезує ферменти з кератинолітичною активністю (від 1 до 9 Од/мл), однак за температури 19° С рівень цієї активності значно вищий (від 1 до 15 Од/мл). Показано, що лише 5 бактеріальних ізолятів при вирощуванні за температури 28° С виявляли казеїнолітичну активність на рівні від 0,011 до 0,074 Од/мл, в той час, як за температури 19° С значно більша кількість (10) культур її проявляла (від 0,01 до 0,082 Од/мл).
Дод.точки доступу:
Авдіюк, К. В.
Варбанець, Л. Д.
Березкіна, А. Є.
Утєвський, А. Ю.

Вільних прим. немає