Varbanets, L. D.
    Marine actinobacteria - producers of enzymes with α-L-rhamnosidase activity [Text] / L. D. Varbanets, О. V. Gudzenko, V. A. Ivanytsia // Мікробіологічний журнал. - 2020. - Том 82, N 5. - P3-10


MeSH-головна:
АКТИНОБАКТЕРИИ -- ACTINOBACTERIA (выделение и очистка)
ПОВЕРХНОСТНО-АКТИВНЫЕ ВЕЩЕСТВА -- SURFACE-ACTIVE AGENTS (химический синтез)
ФЕРМЕНТЫ -- ENZYMES (химический синтез)
ФЕРМЕНТОВ АКТИВНОСТИ ОПРЕДЕЛЕНИЕ -- ENZYME ASSAYS (методы)
ЧЕРНОЕ МОРЕ -- BLACK SEA
Анотація: Останніми роками увагу дослідників привертають такі представники глікозидаз, як α-L-рамнозидази (α-L-рамнозид-рамногідролаза – К.Ф. 3.2.1.40). Субстратами їх дії є широко поширені в рослинному світі глікозиди: нарингин, кверцитрин, гесперидин, неогесперидин, рутин, від яких α-L-рамнозидази відщеплюють термінальні залишки L-рамнози, які не відновлюються. Така специфічність α-L-рамнозидаз може бути використана в різних галузях промисловості: харчовій – для поліпшення якості напоїв (зменшення гіркоти в цитрусових соках, посилення аромату вин), а також у виробництві харчових добавок; у фармацевтичній промисловості – для поліпшення біологічних властивостей біофлавоноїдів, зокрема з протизапальною дією. Деякі з них характеризуються кардіо- та радіопротекторною дією, мають антиоксидантні, цитотоксичні, антибактеріальні, антисклеротичні властивості, використовуються в комплексній терапії ішемічної хвороби серця, в тому числі стенокардії. Використання α-L-рамнозидаз у хімічній промисловості пов’язано зі здешевленням виробництва рамнози, а також різних глікозидів і рутинозидів рослинного походження. У доступній нам літературі не виявлено даних щодо продуцентів α-L-рамнозидаз у представників актинобактерій, які, як відомо, синтезують широкий спектр біологічно активних сполук, включаючи антибіотики, ферменти. Мета. Вивчити здатність актинобактерій, виділених з води і донних осадів Чорного моря продукувати α-L-рамнозидази, а також дослідити властивості найбільш активного продуцента. Методи. Глікозидазні активності визначали методами Romero і Davis, білок – методом Lowry. Результати. Вивчення 12 глікозидазних активностей у 10 штамів актинобактерій, виділених з донних осадів Чорного моря показало, що 6 досліджених штамів проявили здатність синтезувати фермент з α-L-рамнозидазною і β-D-гюкозидазною активністю. Дослідження показали, що найвищу α-L-рамнозидазну активність (0,14 од/мг білка) виявив ізолят Аcty 5 з оптимумом рН 7.0 і температурним оптимумом 38°С. Ферментний препарат виявляв субстратну специфічність як до природних (рутин, нарингин, неогесперидин), так і синтетичних (p-нітрофенільних похідних L-рамнози і D-глюкози) субстратів. Висновки. Серед морських актинобактерій виявлений перспективний ізолят Acty 5 з високою α-L-рамнозидазною і низькою β-D-гюкозидазною активністю. Бактерії, що мають активність двох ферментів розширюють можливості їх практичного використання
In recent years researchers have attracted their attention to such glycosidases as α-L-rhamnosidase (α-L-rhamnoside-rhamnohydrolase – EC 3.2.1.40). The substrates of their action are widespread in the plant world glycosides such as naringin, quercetrin, hesperidin, neohesperidin, and rutin, from which α-L-rhamnosidases cleave the terminal unreduced L-rhamnose residues. This specificity of α-L-rhamnosidases can be used in various industries: food – to improve the quality of drinks (reducing bitterness in citrus juices, enhancing the aroma of wines), as well as production of food additives; in the pharmaceutical industry – to improve the biological properties of bioflavonoids, in particular anti-inflammatory. A number of them are characterized by cardio- and radioprotective effects, have antioxidant, cytotoxic, antibacterial, antisclerotic properties, and are used in the complex treatment of coronary heart disease, including angina pectoris. The use of α-L-rhamnosidases in the chemical industry is associated with a reduction in the cost of rhamnose production as well as various plant glycosides and rutinosides. In the literature available to us, no data were found on the producers of α-L-rhamnosidases among the representatives of actinobacteria, which are known to synthesize a wide range of biologically active compounds, including antibiotics and enzymes. Purpose. To study the ability of actinobacteria isolated from water and bottom sediments of the Black Sea, to produce α-L-rhamnosidase, and also to study the properties of the most active producer. Methods. Glycosidase activity was determined by the Romero and Davis methods, protein – by the Lowry method. Results. The study of 12 glycosidase activities in 10 strains of actinobacteria isolated from bottom sediments of the Black Sea indicated that 6 investigated strains showed the ability to synthesize an enzyme with a-L-rhamnosidase and b-D-glucosidase activity. Studies have shown that the highest α-L-rhamnosidase activity (0.14 U/mg protein) was manifested by Acty 5 isolate with an optimum pH of 7.0 and a temperature optimum of 38°C. The enzyme preparation showed substrate specificity both for natural (rutin, naringin, neohesperidin) and synthetic (p-nitrophenyl derivatives of L-rhamnose and D-glucose) substrates. Conclusions. Promising Acty 5 isolate with high a-L-rhamnosidase and low b-Dglucosidase activity was found among marine actinobacteria. Bacteria with two enzymes activity expand the possibilities of their practical use
Дод.точки доступу:
Gudzenko, О. V.
Ivanytsia, V. A.

Вільних прим. немає