Нутрійційні практики як предиктор формування надлишкової ваги у школярів східних та західних регіонів України / Т. В. Чайченко [та ін.] // Пробл. ендокринної патології. - 2021. - N 1. - С. 75-83


MeSH-головна:
ВЕС ИЗБЫТОЧНЫЙ -- OVERWEIGHT (этиология)
ПИЩЕВОЙ СТАТУС -- NUTRITIONAL STATUS
ШКОЛЬНИКИ -- SCHOOL STUDENTS
Анотація: Харчова поведінка школярів є підґрунтям практики харчування у подальшому житті та, у разі порушень, може виступати у якості пролонгованого фактору ризику формування хронічних захворювань дорослих. Мета дослідження – дослідити рутинні практики харчування українських дітей шкільного віку з різних місцевостей проживання. Матеріал та методи. В рамках науково-дослідної роботи ХНМУ «Розробити науково обгрунтовану технологію оцінки харчування, визначити проблеми харчування школярів України та впровадити освітні програми щодо профілактики неінфекційних захворювань, асоційованих з порушеннями харчування» в опитуванні взяли участь 1125 осіб, з яких 886 дітей шкільного віку (72.0% мешканці східних та 28% — мешканці західних регіонів, P 0,001) і 239 дорослих (47,28 % мешканці східних та 52,72% — мешканці західних регіонів, P 0,005). Діти були розподілені на три вікові групи: старші школярі (15–17 років, n = 184), середнього шкільного віку (10–14 років, n = 416) та молодшого шкільного віку (6–9 років, n = 286. Результати. Встановлено, що кількість українських дітей та дорослих, що регулярно снідають, менша за тих, хто регулярно обідає та/або вечеряє. Дорослі жителі західних регіонів схильні пропускати сніданок, тоді як мешканці сходу — вечерю. Біля 90% дітей та біля 80% дорослих незалежно від регіону проживання споживають їжу поміж основними її прийомами. 65% дітей витрачає кишенькові гроші на покупку смаколиків протягом дня, причому кількість таких дітей зростає з віком — від 45% молодших до 70% старших школярів. Обіди у їдальні купують лише чверть дітей, інші вживають бутерброди, випічку або сезонні фрукти. Висновки. Нутріційні практики дітей шкільного віку є предикторами формування надлишкової ваги у популяції. Освітні програми для школярів та їх батьків доцільно розпочинати з молодшого шкільного віку та фокусувати на заохоченні до регулярних сніданків та коректній організації проміжних прийомів їжі. Отримані дані можуть бути використані при створенні національних та регіональних соціальних програм
Дод.точки доступу:
Чайченко, Т. В.
М’ясоєдов, В. В.
Гончарь, М. О.
Чумаченко, Т. О.
Клименко, В. А.
Харькова, М. О.
Райлян, М. В.
Поливянна, Ю. І.
Журавель, Я. В.
Семішев, В. І.
Плахотна, О. М.

Вільних прим. немає