Марчишин, С. М.
    Дослідження гострої токсичності сухих екстрактів смикавця їстівного (чуфи) трави та бульб [Текст] / C. M. Марчишин, Л. В Слободянюк, І. М. Івасюк // Актуал. питання фармац. і мед. науки та практики. - 2021. - Том 14, N 1. - С. 64-67


MeSH-головна:
СЫТЬ -- CYPERUS (токсичность, химия)
РАСТЕНИЯ КЛУБНЕВЫЕ -- PLANT TUBERS (анатомия и гистология, токсичность, химия)
ОСОКОВЫЕ -- CYPERACEAE (анатомия и гистология, рост и развитие, химия)
Анотація: Мета роботи ? вивчення гострої токсичності сухих екстрактів, одержаних зі смикавця їстівного трави та бульб. Матеріали та методи. Об’єкт для досліджень – сухі екстракти, одержані зі смикавця їстівного (чуфи) трави та бульб. Гостру токсичність сухих екстрактів, отриманих зі смикавця їстівного трави та бульб, досліджували за методом В. Б. Прозоровського на 42 білих нелінійних мишах обох статей масою 21–25 г. Тварин поділили на групи по 3 самці та 3 самки в кожній. Екстракти, що досліджували, вводили одноразово внутрішньочеревинно в дозах 1000 мг/кг, 3000 мг/кг і 5000 мг/кг мг/кг. Спостерігали за тваринами протягом 14 днів. Результати. Одноразове внутрішньочеревинне введення сухих екстрактів зі смикавця їстівного трави та бульб у дозах 1000 мг/кг, 3000 мг/кг і 5000 мг/кг не вплинуло на динаміку маси тіла мишей порівняно з контролем. Дослідні та контрольні тварини набирали вагу відповідно до фізіологічної норми. Під час зовнішнього огляду тварин не виявили ознаки патологічних змін їхнього стану: шерсть і покриви шкіри чисті, підшкірний шар жирової тканини виражений помірно, ушкоджень, запальних уражень на слизових оболонках та шкірі не було. Візуальне оцінювання стану внутрішніх органів також не виявило ознаки патологічних змін. Висновки. За результатами визначення гострої токсичності сухі екстракти, одержані зі смикавця їстівного трави та бульб, за класифікацією К. К. Сидорова можна визначити у VI клас токсичності – практично нешкідливі речовини, ЛД50 5000 мг/кг.
Дод.точки доступу:
Слободянюк, Л. В.
Івасюк, І. М.

Вільних прим. немає