Порівняльна характеристика настойок плодів деяких представників родини селерових [Текст] / В. М. Одинцова [та ін.] // Актуал. питання фармац. і мед. науки та практики. - 2021. - Том 14, N 2. - С. 200-210


MeSH-головна:
СЕЛЬДЕРЕЕВЫЕ -- APIUM GRAVEOLENS (химия)
ХРОМАТОГРАФИЯ ГАЗОВАЯ МАСС-СПЕКТРОМЕТРИЯ -- GAS CHROMATOGRAPHY-MASS SPECTROMETRY (использование)
БЕДРЕНЕЦ -- PIMPINELLA (химия)
ЗОНТИЧНЫЕ -- APIACEAE
Анотація: Родина Apiaceae нараховує 474 родів і 3992–4050 видів, які поширені на всій земній кулі. З усього різноманіття видів нашу увагу привернула сировина анісу звичайного Anisum vulgare Gaertrn., фенхелю звичайного Foeniculum vulgare Mill., що містить похідні фенілпропану, коріандру посівного Coriandrum sativum L., кропу городнього Anethum graveolens L., кмину звичайного Carum carvi L., яка багата на похідні монотерпеноїдів. Ці рослини широко застосовують у медичній практиці як протимікробні, спазмолітичні, відхаркувальні, гіпотензивні, сечогінні, жовчогінні, вітрогінні засоби. Такий спектр дії зумовлений наявністю в сировині рослин різних груп біологічно активних речовин. Мета роботи – за допомогою газової хроматографії визначити компонентний склад настойок плодів Anisum vulgare Gaertrn., Foeniculum vulgare Mill., Coriandrum sativum L. Anethum graveolens L. та Carum carvi L. Матеріали та методи. Настойки виготовлені у співвідношенні (1:5) (екстрагент – 70 % етиловий спирт) з анісу, фенхелю, коріандру, кропу та кмину плодів, заготовлених на дослідному полі Запорізького державного медичного університету в серпні 2019 р. Якісне та кількісне визначення діючих сполук здійснили за допомогою газового хроматографа Agilent 7890B із мас-спектрометричним детектором 5977B. Для ідентифікації компонентів використовували бібліотеку мас-спектрів NIST14. Результати. За допомогою хромато-мас-спектрометрії з’ясували, що настойки з плодів Anisum vulgare Gaertrn., Foeniculum vulgare Mill., Coriandrum sativum L. Anethum graveolens L. та Carum carvi L. відрізняються за якісним і кількісним складом компонентів. Настойки з Anethum fructus містять 28 компонентів, з-поміж них переважають 8.028 RT (-)-Carvone – 52,63 %, 4.861 RT D-Limonene – 17,74 %; Coriandrum fructus містять 37 компонентів, найбільший вміст мають 11.016 RT Benzene, 1-(1,5-dimethyl-4-hexenyl)-4-methyl – 20,7 %, 19.372 RT 1-(4-Hydroxy-3-methoxyphenyl)dec-4-en-3-one – 8,57 %; Carum carvi L. містять 33 компоненти, переважають 7.988 RT Benzaldehyde, 4-(1-methylethyl) – 47,37 %, 19,311 RT невизначена сполука – 5,88 %; Anisum fructus – 22 компоненти, найбільший вміст мають 8.531 RT Estragole – 60,32 %, 4.852 RT D-Limonene – 5,15 %; Foeniculum fructus містять 52 компоненти, переважають 5.745 RT Fenchone – 15,39 %; 8.5 RT Anethole – 11,37 %. Висновки. Результати дослідження методом газової хроматографії плодів представників родини Apiaceae cуттєво розширюють відомості про хімічний склад сировини, вказують на перспективність використання у фармацевтичній і медичній практиці. Під час аналізу результатів газової хроматографії з’ясували, що настойки з плодів родини Apiaceae відрізняються за якісним і кількісним складом компонентів. Настойки з Foeniculum fructus містять 52 компоненти, Coriandrum fructus – 37, Carum carvi L. – 33, Anethum fructus – 28, Anisum fructus – 22 компоненти. Експериментальні дані, які одержали під час дослідження, можна використати для створення нормативно документації на певний вид лікарської рослинної сировини.
Дод.точки доступу:
Одинцова, В. М.
Корнієвська, В. Г.
Малецький, М. М.
Корнієвський, Ю. І.

Вільних прим. немає