Fatty acid composition of Rhodococcus aetherivorans cells during phenol assimilation [Text] / T. M. Nogina [et al.]> // Мікробіологічний журнал. - 2021. - Том 83, N 4. - P15-23
MeSH-головна: ЖИРНЫЕ КИСЛОТЫ -- FATTY ACIDS (химия) ФЕНОЛ -- PHENOL (химия) ПАЛЬМИТИНОВАЯ КИСЛОТА -- PALMITIC ACID (химия) RHODOCOCCUS -- RHODOCOCCUS (рост и развитие) Анотація: Здатність мікроорганізмів виживати в несприятливих умовах і зберігати свою біодеструктивну активність, в основному, пов’язана зі змінами у складі їх клітинних ліпідів. Одним з факторів негативного впливу на клітини може бути їх взаємодія з нафтовими вуглеводнями, особливо з моноароматичними речовинами, які навіть в невеликих кількостях токсичні для мікроорганізмів. Мета. Дослідити зміни у жирнокислотному складі клітин штаму Rhodococcus aetherivorans UCM Ac-602 при деградації фенолу. Методи. Культивування штаму проводили в рідкому мінеральному середовищі з фенолом (0.75, 1.0 та 1.5 г/л) як єдиним джерелом вуглецю та енергії. Клітини, вирощені на середовищі з н-гексадеканом (7.5 г/л) та глюкозою (5.0 г/л), використовували як контролі. Метилові ефіри жирних кислот отримували гідролізом клітин в 5 % розчині ацетилхлориду в метанолі з наступною екстракцією сумішшю ефір-гексан. Ідентифікацію метилових ефірів проводили за допомогою хромато-мас-спектрометричної системи Agilent 6800N/5973 inert (Agilent Technologies, US). Вміст жирних кислот визначали за допомогою програмного забезпечення AgilentChemStation. Висновки. Значне збільшення співвідношення між нерозгалуженими насиченими та ненасиченими жирними кислотами в клітинах штаму R. aetherivorans УКМ Ас-602 при рості на фенолі і н-гексадекані порівняно з клітинами, вирощеними на глюкозі, а також збільшення кількості метилрозгалуженої (10-Me-C[[d]]18:0[[/d]]) кислоти в клітинах, що виросли на фенолі, свідчить про можливу участь цих жирних кислот у адаптації штаму до засвоєння токсичних речовин. Дод.точки доступу: Nogina, T. M. Khomenko, L. A. Pidgorskyi, V. S. Kharkhota, M. A.
Вільних прим. немає
|