Дослідження амінокислотного складу трави ячменю звичайного і жита посівного [Текст] = Study of the amino acid composition of the herb barley and rye / Г. С. Тартинська [та ін.] // Медична та клінічна хімія. - 2021. - Том 23, N 2. - С. 98-103


MeSH-головна:
АМИНОКИСЛОТЫ -- AMINO ACIDS
РАСТЕНИЯ ЛЕКАРСТВЕННЫЕ -- PLANTS, MEDICINAL
ХРОМАТОГРАФИЯ -- CHROMATOGRAPHY
Анотація: Амінокислоти мають багатовекторну фармакологічну активність, тому актуальними є пошук нових джерел амінокислот і дослідження їх складу в лікарських рослинах. Мета дослідження – вивчити якісний склад амінокислот, визначити їх вміст у траві ячменю звичайного і жита посівного. Методи дослідження. Ідентифікацію та визначення кількісного вмісту амінокислот проводили методом іонообмінної рідинно-колонкової хроматографії
Уперше вивчено якісний склад та визначено кількісний вміст амінокислот у траві ячменю звичайного і жита посівного. Встановлено вміст 18 амінокислот, з яких 7 належать до незамінних, 8 – до замінних, 3 – до напівзамінних. Серед ідентифікованих амінокислот домінували аспарагінова і глутамінова кислоти, пролін, у значній кількості містилися лейцин, лізин і фенілаланін. Одержані результати проведених досліджень можуть бути використані при розробці нових рослинних лікарських засобів на основі ячменю звичайного і жита посівного
Amino acids have multi-vector pharmacological activity, so the search for new sources of amino acids and the study of their composition in medicinal plants is relevant. The aim of the study – to learn the high-quality composition of amino acids and determine their content in the herb of the barley and rye. Research Methods. The identification and determination of the quantitative content of amino acids was carried out by the method of ion exchange fluid-column chromatography.
For the first time, a qualitative composition was studied and the quantitative content of amino acids in the herb of the barley and rye was determined. The content of 18 amino acids was established, of which 7 essential, 8 – replaceable and 3 – semi-essential. Among the identified amino acids, aspartic and glutamic acids were dominated, proline, leucine, lysine and phenylalanine were contained in significant quantities. The results of the research carried out can be used in the development of new plant medicines based on rye and barley.
Дод.точки доступу:
Тартинська, Г. С.
Журавель, І. О.
Кисличенко, В. С.
Гуцол, В. В.
Мартинов, А. В.

Вільних прим. немає