Чи існує ідеальна дієта, яка захищає від дефіциту йоду? [Текст] / Iwona Krela-Ka’zmierczak [et al.] // Сучасна педіатрія. Україна. - 2021. - N 3. - С. 83-95. - Бібліогр. наприкінці ст.


MeSH-головна:
ИОД -- IODINE (дефицит)
ДИЕТА -- DIET
Анотація: Дефіцит йоду є глобальною проблемою, яка стосується близько 2 млрд осіб у всьому світі, причому вагітні жінки належать до групи підвищеного ризику. Профілактика йодної недостатності розпочалася в ХХ ст. і стартувала з глобальних програм йодування солі, спрямованих на підвищення рівня споживання йоду в усьому світі. Хоча це й призвело до ефективного викорінення ендемічного зобу, схоже, що йодування солі не вирішило всіх проблем. Наразі рекомендоване обмеження споживання солі, яка є основним джерелом йоду, для профілактики неінфекційних захворювань, поширеність яких зростає, таких як гіпертонія або рак. Незважаючи на те, що існують інші джерела йоду, такі як риба, морепродукти, молочні продукти, вода й овочі, високий рівень споживання оброблених харчових продуктів із високим вмістом неіонізованої солі, альтернативні дієти та обмежене споживання солі все ж можуть призвести до дефіциту йоду. Отже, дефіцит йоду залишається актуальною проблемою, яка потребує нових профілактичних рішень. Проте, схоже, що не існує дієти, яка б повністю забезпечила потребу в йоді, а додавання йоду до їжі все ж є необхідним
Дод.точки доступу:
Krela-Ka’zmierczak, Iwona
Czarnywojtek, Agata
Skoracka, Kinga
Rychter, Anna Maria
Ratajczak, Alicja Ewa
Szymczak-Tomczak, Aleksandra
Ruchala, Marek
Dobrowolska, Agnieszka

Вільних прим. немає