Halushko, N. A.
    Nutrition of the population of Ukraine and circulatory system diseases [Текст] / N. A. Halushko, I. Ogunsanya // Український медичний часопис. - 2021. - № 3. - С. 81-83. - Бібліогр. в кінці ст.


MeSH-головна:
СЕРДЕЧНО-СОСУДИСТЫЕ БОЛЕЗНИ -- CARDIOVASCULAR DISEASES (профилактика и контроль)
ПИЩЕВОЕ ПОВЕДЕНИЕ -- FEEDING BEHAVIOR
ПИЩЕВЫЕ ПРИСТРАСТИЯ -- DIET FADS
ПРОФИЛАКТИКА ПЕРВИЧНАЯ -- PRIMARY PREVENTION
Анотація: The work is devoted to the study of the influence of nutrition of the population of Ukraine on the occurrence of circulatory system diseases­ (CSD). The relevance of this topic is conditioned by the widespread prevalence of these diseases in the country and the low effectiveness of national programs to control them. We determined the statistical relationship between the levels of food consumption and the incidence of CSD that occurred for the first time. The study was performed using nonparametric Kruskal — Wallis analysis of variance. The level of food consumption was an independent variable. The dependent variable (response variable) was the primary incidence of CSD (the number of CSD cases diagnosed for the first time per 100,000 population of the region). The study included 22 regions of Ukraine (all regions, except for the Autonomous Republic of Crimea, Donetsk and Luhansk regions). The study found that the population levels of actual food consumption in different regions of Ukraine met the normative values only for the consumption of milk, eggs and vegetables. Consumption of meat, fish, potatoes, fruits, sugar and oil differed from the norm. The severity of the deficiency in food consumption ranged from 4.9% to 26.2% for meat, from 2% to 43.5% for fish, and from 13% to 48% for fruits. The severity of excess consumption ranged from 71% to 145% for added sugar and from 2% to 5% for oil. The dependence of the incidence of CSD on the consumption of fish and potatoes was established: the incidence of CSD in the group of low fish consumption was significantly higher than the incidence of CSD in the group of optimal fish consumption (p0.05), the incidence of CSD in the group of high consumption potatoes were significantly higher than in the group of optimal consumption (p0.05)
Стаття присвячена вивченню впливу харчування населення України на виникнення хвороб системи кровообігу (ХСК). Актуальність теми обумовлена значною поширеністю цих хвороб на території України та низькою ефективністю національних програм боротьби з ними. Визначали статистичний зв’язок між споживанням продуктів харчування та рівнем захворюваності на ХСК, що виникли уперше. Дослідження проводили з використанням непараметричного дисперсійного аналізу Краскела — Уолліса. У якості незалежної змінної виступав рівень споживання продукту харчування. Залежна змінна (змінна відгуку) являла собою первинну захворюваність на ХСК (кількість випадків ХСК, що діагностовані уперше, на 100 тис. населення області). У дослідження включені 22 області України (всі області, за винятком АР Крим, Донецької та Луганської областей). Встановлено, що популяційні рівні фактичного споживання харчових продуктів у різних областях України відповідали нормативним значенням лише за споживанням молока, яєць та овочів. Рівні споживання м’яса, риби, картоплі, фруктів, цукру та олії відрізнялися від нормативних значень. Ступінь вираженості дефіциту у споживанні продуктів харчування варіював в межах 4,9–26,2% для м’яса, 2–43,5% для риби, 13–48% для фруктів. Ступінь вираженості надмірного споживання становив 71–145% для доданого цукру і 2–5% для олії. Встановлена залежність захворюваності на ХСК від кількості споживання риби та картоплі: показники захворюваності на ХСК у групі низького споживання риби були достовірно вищі за показники у групі оптимального споживання риби (p0,05), показники у групі високого споживання картоплі були достовірно вищі, ніж у групі оптимального її споживання (p0,05)
Дод.точки доступу:
Ogunsanya, I.

Вільних прим. немає