Анзіна, К. М.
    Амінокислотний склад трави та коренів деяких перспективних рослин роду Teucrium L. флори України [Текст] = Amino acid composition of herbs and roots of some perspective plants of the genus Teucrium L. of Ukrainian flora / К. М. Анзіна, А. Гудзенко // Фармакологія та лікарська токсикологія. - 2021. - Том 15, N 6. - С. 414-419. - Бібліогр.: в кінці ст.


MeSH-головна:
АМИНОКИСЛОТЫ -- AMINO ACIDS (выделение и очистка, действие лекарственных препаратов)
ДУБРОВНИК ОБЫКНОВЕННЫЙ -- TEUCRIUM (действие лекарственных препаратов, иммунология, метаболизм, химия)
ХРОМАТОГРАФИЯ -- CHROMATOGRAPHY (использование, методы)
УКРАИНА -- UKRAINE
Анотація: Потреба людини в рослинному білку, перш за все, пов’язана з важливістю надходження амінокислот. Наявність дефіциту принаймні однієї незамінної амінокислоти робить раціон харчування людини неповноцінним, що може стати причиною розвитку ряду патологічних станів організму. Виходячи з цього, одним з актуальних питань сучасної фармації є пошук нових джерел походження рослинних білків та амінокислот, які можна буде застосувати для розширення асортименту вітчизняних біологічно активних добавок і лікарських засобів. Мета дослідження – вивчити якісний склад і кількісний вміст вільних і зв’язаних амінокислот у траві та коренях самосилу гайового (Teucrium сhamaedrys L.) і самосилу гірського (Teucrium montanum L.). Для визначення суми амінокислот використовували методику, запропоновану Штейном і Муром у сучасній модифікації, зі застосуванням автоматичного аналізатора амінокислот моделі ААА Т – 339 (Чехія). Попередньо підготовану наважку сировини розчиняли в цитратному буферному розчині та піддавали аналізу. Розподіл компонентів здійснювали на аналітичній колонці, яку заповнювали катіонітом LG ANВ. Для реєстрації амінокислот використовували метод детекцiї нiнгiдрином. Отримані дані свідчать про наявність у всіх зразках досліджуваної рослинної сировини 18 амінокислот, з яких 7 є незамінними
The human need for plant proteins is associated with the importance of amino acids intake. The deficiency of at least one essential amino acid makes a person’s diet poor, which can lead to the development of many pathological conditions. Based on this, one of the topical issues of modern pharmacy is the search for new sources of plant proteins and amino acids that can be used to expand the range of biologically active supplements and drugs. The aim of the work is to determine the qualitative and quantitative composition of amino acids in the grass and roots of Teucrium сhamaedrys L. and Teucrium montanum L. To determine the number of amino acids, we used the technique proposed by Stein and Moore in a modern modification, using an automatic amino acid analyzer of the AAA T – 339 model (Czech Republic). A pre-prepared sample was dissolved in a citrate buffer solution and subjected to analysis. The distribution of the components was carried out on an analytical column, which was filled with an LG ANB cation exchanger. For registration of amino acids, the ninhydrin detection method was used. The data obtained indicate the presence of 18 amino acids in all samples of the plant materials, 7 of which are essencial
Дод.точки доступу:
Гудзенко, А.

Вільних прим. немає