Майдебура, О. П.
    Використання спецій та прянощів в якості природних антиоксидантів та антиканцерогенних факторів [Текст] / О. П. Майдебура, Н. І. Корильчук, А. В. Кавецька // Лікарська справа. Врачебное дело. - 2021. - № 3/4. - С. 80-85. - Бібліогр. в кінці ст.


MeSH-головна:
ОЖИРЕНИЕ -- OBESITY (диетотерапия)
АНТИОКСИДАНТЫ -- ANTIOXIDANTS (терапевтическое применение)
АНТИКАНЦЕРОГЕННЫЕ СРЕДСТВА -- ANTICARCINOGENIC AGENTS (терапевтическое применение)
ПРЯНОСТИ -- SPICES (использование)
ДИЕТОТЕРАПИЯ -- DIET THERAPY (использование, методы)
Кл.слова (ненормовані):
КРАЄЗНАВСТВО
Анотація: Спеції та прянощі є природними біотехнологічними агентами, які проявляють терапевтичну активність щодо збирання вільних радикалів, що утворюються внаслідок окисного стресу, тим самим проявляючи як антиоксидантну, так і антиканцерогенну дію. Метою статті є науково-теоретичний та експериментальний огляд шляхів використання спецій та прянощів в якості природних антиоксидантів і антиканцерогенних факторів, їхній терапевтичний вплив на порушення обміну речовин і зайву масу тіла. Матеріали і методи. В ході виконання роботи здійснено експериментальне дослідження протизапального впливу суміші спецій на обмін речовин у людей (чоловіки) із зайвою масою тіла, серцево-судинними захворюваннями та порушенням обміну речовин. Результати та їх обговорення. Дослідження дозволило виявити зміну рівня тригліцеридів між групами лікування, і, за оцінками, 13 осіб дали різницю тригліцериди (15 ± 32) мг/дл (середнє значення ± SD) з 80 % потужністю (α = 0,05). Кількісну оцінку запальних реакцій проведено у 22 осіб, оскільки не було змоги зібрати достатню кількість крові для проведення аналізів, необхідних для оцінки секреції запальних цитокінів та рівня тригліцеридів. Учасники дослідження вживали такі страви, як їжу з високим вмістом насичених жирів і вуглеводів ∼1000 ккал, що містить 33 % ккал насичених жирів і 36 % ккал вуглеводів без додаткових спецій; їжу, що містить 2 г суміші спецій; їжу, що містить 6 г суміші спецій, з періодом вимивання ≥ 3 дні між днями втручання. За результатами дослідження видно, що відсоток моноцитів значно збільшився в циркуляції через 240 хв після вживання їжі, що містить спеції. У ході дослідження встановлено, що споживання спецій може зменшити негативний вплив їжі, що містить значний рівень вуглеводів та жирів в продуктах харчування. Висновки. Розроблено дієту, що містить суміш спецій, щоб дослідити протизапальну дію прянощів у контексті споживання страв, а для цього обирались спеції, які широко використовуються для щоденного споживання у раціоні людини
Дод.точки доступу:
Корильчук, Н. І.
Кавецька, А. В.

Вільних прим. немає