Вронська, Л. В.
    Вивчення амінокислотного профілю сировини листя шовковиці білої та сухого екстракту на його основі [Текст] = Study of amino acid profile of white mulberry leaves raw material and dry extract based on it / Л. В. Вронська // Фармацевтичний часопис. - 2021. - N 1. - С. 14-22. - Бібліогр.: в кінці ст.


MeSH-головна:
ШЕЛКОВИЦА -- MORUS (действие лекарственных препаратов, химия)
РАСТЕНИЙ ЭКСТРАКТЫ -- PLANT EXTRACTS (выделение и очистка, фармакология, химия)
АМИНОКИСЛОТЫ -- AMINO ACIDS (выделение и очистка, действие лекарственных препаратов, химия)
Анотація: Чотири зразки сировини листя шовковиці білої були зібрані у Волинській, Миколаївській і Тернопільській областях, один зразок був придбаний як дієтична добавка «Morwa biała» (APTEO NATURA, Польща). Сухий екстракт листя шовковиці білої отримували із сировини вітчизняного походження методом дробної мацерації, застосовуючи етанол (80–60 %, об/об). Дослідження якісного і кількісного складу сировини листя шовковиці білої та екстракту на його основі здійснювали методом високоефективної рідинної хроматографії
Методом ВЕРХ вивчено амінокислотні профілі п’яти зразків листя шовковиці білої. Встановлено, що склад є достатньо однорідним, а загальний вміст коливається в межах 4,09-4,67 %. 2. 13 амінокислот, які перебувають у вільному стані, з яких 5 – незамінні та 2 – частково незамінні, ідентифіковано у сухому екстракті листя шовковиці білої. Визначено вміст вільних амінокислот в екстракті – 0,72 % і загальний вміст вільних та зв’язаних амінокислот – 1,99 %. 3. При дослідженні стабільності, встановленні умов зберігання та терміну придатності сировини і сухого екстракту листя шовковиці білої необхідно враховувати присутність вільних і зв’язаних амінокислот
Вільних прим. немає