Methodical approach to the determination of the antioxidant activity of the echinacea purpurea and monarda fistulosa tinctures as a quality criterion of the development of their composition and laboratory technology [Text] = Методичний підхід до визначення антиоксидантної активності настойок ехінацеї пурпурової та монарди трубчастої як критерію якості під час розробки їх складу й лабораторної технології / О. Yezerska [та ін.] // Львівський медичний часопис. - 2022. - Т. 28, № 1/2. - P89-98. - Bibliogr. at the end of the art.


MeSH-головна:
ЭХИНАЦЕЯ -- ECHINACEA (действие лекарственных препаратов, иммунология, химия)
МОНАРДА -- MONARDA (действие лекарственных препаратов, иммунология, химия)
РАСТЕНИЙ ЭКСТРАКТЫ -- PLANT EXTRACTS (выделение и очистка, фармакология)
АНТИОКСИДАНТЫ -- ANTIOXIDANTS (фармакология)
ТЕХНОЛОГИЯ ФАРМАЦЕВТИЧЕСКАЯ -- TECHNOLOGY, PHARMACEUTICAL (методы)
КАЧЕСТВА КОНТРОЛЬ -- QUALITY CONTROL
Анотація: The aim of the study was to develop the methodical approach to determine the antioxidant activity of the tinctures of Monarda fistulosa herb and flowers and roots of Echinacea purpurea, as well as to develop their technology in laboratory conditions. Materials and Methods. The following methods were used: analysis, synthesis, systematization, and comparison for processing of published scientific data on antioxidant activity; method for measuring the particle size of raw herbal materials; maceration and remaceration methods for obtaining the tested tinctures; DPPH test for the valuation of the antioxidant activity of the developed tinctures. Results and Discussion. The methodical approach to determining the antioxidant activity of the tinctures of Monarda fistulosa herb and flowers and roots of Echinacea purpurea was elaborated, the essence of which consisted in the selection of the appropriate dilution of the tinctures. Tinctures were prepared with the help of maceration or/and remaceration in laboratory conditions. The ratios of herbal raw materials (HRM) to the final tincture were close to ratios that are widely employed in the pharmaceutical industry, namely 1 to 5 and 1 to 10. The coefficients of alcohol absorption for the roots of Echinacea purpurea (size 2-5 mm), flowers of Echinacea purpurea (size 1-3 mm), herb of Monarda fistulosa (size 0.5-3 mm) were measured. They were measured as 1.2, 2.25, and 5.0 ml/g, respectively, for 70% ethanol. The studies revealed that Echinacea purpurea tinctures are a valuable source of antioxidant compounds. The antioxidant activity of these tinctures was 254.8-815.8 mg rutin-equivalents in 1 L of the tinctures or 1.12-4.43 mg rutin-equivalents in 1 g of the HRM depending on the part of the plant, particle size and extraction type. The antioxidant activity of the tinctures of the Monarda fistulosa herb was equal to 2203.6 mg eq-rutin/L and 20.3 mg eq-rutin/g for the tincture and HRM at a ratio of 1 to 9.5 and 2119.4 mg eq-rutin/L and 9.7 mg eq-rutin/g for the tincture at a ratio of 1 to 4.5. Conclusions. The approach to the determination of the antioxidant activity of the tested tinctures was elaborated, namely the dilutions of the tinctures were established for the analytical procedure of the determination of the antioxidant activity. Our studies demonstrated that tinctures of Echinacea purpurea contained compounds with antioxidant activity. The tinctures of Monarda fistulosa herb are very rich in compounds with antioxidant properties. The laboratory technology of six tinctures was elaborated. Further studies will be directed at laboratory studies on microorganisms and animals
Метою дослідження було опрацювання методичного підходу до визначення антиоксидантної активності настойок із трави монарди трубчастої та квітів і коренів ехінацеї пурпурової, а також розроблення їх технології в лабораторних умовах. Матеріали і методи. Використано методи аналізу, синтезу, систематизації та порівняння інформації наукових даних; визначення розміру частинок лікарської рослинної сировини; методи мацерації та ремацерації для виготовлення досліджуваних настойок; тест DPPH для оцінки загальної антиоксидантної активності розроблених настойок. Результати й обговорення. Опрацьовано методичний підхід до визначення антиоксидантної активності настойок із трави монарди трубчастої та квітів і коренів ехінацеї пурпурової, суть якого полягала в підборі відповідного розведення настойок. Настойки виготовляли за допомогою мацерації та/або ремацерації в лабораторних умовах. Співвідношення подрібненої трави монарди трубчастої до настойки були близькими до співвідношень, які використовують у фармацевтичній промисловості, а саме 1 до 5 і 1 до 10. Коефіцієнти спиртопоглинання 70% етанолу для коренів ехінацеї пурпурової (розмір 2-5 мм), квітів ехінацеї пурпурової (розмір 1-3 мм), трави монарди трубчастої (розмір 0,5-3 мм) дорівнювали 1,2, 2,25 та 5,0 мл/г відповідно. Дослідження показали, що настойки ехінацеї пурпурової вміщують сполуки з антиоксидантними властивостями. Загальна антиоксидантна активність цих настойок становила у межах від 254,8 до 815,8 мг рутин-екв. в 1 л настойки або 1,12-4,43 мг рутин-екв. в 1 г сировини залежно від частини рослини, розміру часток і типу екстракції. Антиоксидантна активність настойок трави монарди трубчастої дорівнювала 2203,6 мг рутин-екв. в 1 л настойки для співвідношення 1 до 9,5 і 20,3 мг рутин-еквівалентів в 1 г сировини та 2119,4 мг рутин- екв. для настойки у співвідношенні 1 до 4,5 і 1 : 9,7 мг рутин-екв. в 1 г сировини. Висновки. Опрацьовано підхід для визначення антиоксидантної активності розроблених настойок, а саме експериментально встановлено розведення на-стойок для аналітичної методики визначення антиоксидантної активності. Результати досліджень показали, що настойки ехінацеї пурпурової володіють антиоксидантною активністю. Настойки трави монарди трубчастої також багаті сполуками з антиоксидантними властивостями. Опрацьовано лабораторну технологію шести настойок. Подальші дослідження буде спрямовано на вивчення вищезгаданих настойок на мікроорганізмах і лабораторних тваринах
Дод.точки доступу:
Yezerska, О.
Hudz, N.
Kobylinska, L.
Filipska, A.
Turkina, V.
Brindza, J.
Wieczorek, P. P.

Вільних прим. немає