Шанайда, М. І.
    Хроматографічний аналіз флавоноїдів і фенольних кислот у траві васильків священних (Ocimum sanctum L.) [] = Chromatographic analysis of flavonoids and phenolic acids in the herb Ocimum sanctum L. / М. І. Шанайда, М. О. Черевко // Фармацевтичний журнал. - 2024. - Т. 79, № 1. - С. 68-76. - Бібліогр.: в кінці ст.


MeSH-головна:
БАЗИЛИК -- OCIMUM (химия)
ХРОМАТОГРАФИЯ -- CHROMATOGRAPHY (методы, тенденции)
ФЕНОЛЫ -- PHENOLS (анализ)
РОЗМАРИН -- ROSMARINUS
ГЕСПЕРИДИН -- HESPERIDIN (анализ)
СТАТИСТИЧЕСКАЯ ОБРАБОТКА ДАННЫХ -- DATA INTERPRETATION, STATISTICAL
Анотація: Рід Васильки (Ocimum L.), який належить до родини Глухокропивові (Lamiaceae Martinov), охоплює більше 70 видів та низку підвидів трав’янистих рослин і напівкущів. У природі вони поширені практично на всіх континентах у тропічних та субтропічних областях, рідше в умовах помірного клімату. У народній медицині різних країн найчастіше використовують васильки священні (Ocimum sanctum L.). Лікувальні властивості цієї рослини зумовлюють ефірна олія та поліфеноли. Як відомо, хімічний склад рослинної сировини може значно варіювати залежно від генетичних особливостей (підвид, хемотип) та ґрунтово-кліматичних умов його культивування
Мета роботи – визначити хроматографічний профіль флавоноїдів та фенольних кислот у траві Ocimum sanctum у разі його культивування в умовах Тернопільської обл. Траву досліджуваної рослини заготовляли на початку цвітіння у літній період 2023 р. Висушену сировину подрібнювали та просіювали крізь сито. Хроматографічний профіль флавоноїдів та фенольних кислот визначено методом високоефективної рідинної хроматографії (ВЕРХ) із використанням хроматографа Agilent Technologies 1200. Сировину екстрагували з використанням 80%-го метанолу на ультразвуковій бані. Ідентифікацію та кількісний аналіз здійснювали з використанням розчинів стандартних зразків флавоноїдів та фенольних кислот. Калібрування робили методом зовнішніх стандартів. У траві Ocimum sanctum встановлено наявність восьми фенольних кислот, серед яких домінувала гідроксикорична розмаринова кислота (10 453,48 мкг/г). Загалом вміст гідроксикоричних кислот у сировині досліджуваного виду був значно вищим, ніж гідроксибензойних. Серед шести ідентифікованих флавоноїдів найвищий вміст визначено для флаванону неогесперидину (11 720,79 мкг/г), вміст інших флавоноїдів, зокрема похідних флавонолу (кверцетин, рутин, кверцетин-3-O-глікозид, кемпферол-3-O-глікозид) та флавону (лютеолін), був значно нижчим. Зважаючи на значний терапевтичний потенціал домінуючих фенольних сполук, заслуговує уваги планування подальших фармакологічних досліджень фітосубстанцій на основі трави досліджуваного виду
The genus Basil (Ocimum L.), which belongs to the Mint (Lamiaceae Martinov) family, includes more than 70 species and several subspecies of herbaceous plants and subshrubs. In wild nature, they are common on almost all continents in tropical and subtropical regions, less often in temperate climates. Holy basil (Ocimum sanctum L.) is most often used in folk medicine of various countries. The medicinal properties of this plant are determined mainly by the essential oil and polyphenols. As it is known, the chemical composition of plant raw materials can vary significantly depending on genetic characteristics (subspecies, chemotype) as well as on soil and climatic conditions during its cultivation
This study aimed to determine the chromatographic profile of flavonoids and phenolic acids in the Ocimum sanctum herb during its cultivation in the conditions of the Ternopil Region (Ukraine). The aerial part of the studied plant was harvested at the beginning of flowering in the summer of 2023. The dried raw material was crushed and sifted through a sieve. The chromatographic profile of flavonoids and phenolic acids was determined by high-performance liquid chromatography (HPLC) using an Agilent Technologies 1200 chromatograph. The raw material was extracted using 80% methanol in an ultrasonic bath. Identification and quantitative analysis were carried out using solutions of standard samples of flavonoids and phenolic acids. Calibration was carried out by the method of external standards. It was revealed that the Ocimum sanctum herb contains eight phenolic acids, among which hydroxycinnamic rosmarinic acid (10 453.48 μg/g) dominated. In general, the content of hydroxycinnamic acids in the raw material of the studied species was significantly higher than that of hydroxybenzoic acids. Among the six identified flavonoids, the highest content was determined for the flavanone neohesperidin (11 720.79 μg/g); the content of other flavonoids, in particular, flavonol derivatives (quercetin, rutin, quercetin-3-O-glycoside, kaempferol-3-O-glycoside) and flavone (luteolin) was significantly lower. Considering the significant therapeutic potential of the predominant phenolic compounds, the planning of further pharmacological studies of phytosubstances based on the raw material of the studied species deserves attention
Дод.точки доступу:
Черевко, М. О.

Вільних прим. немає