Обізнаність та усвідомлення молоддю загрози для здоров’я поведінкових факторів ризику розвитку неінфекційних захворювань – вагома складова реалізації профілактичних заходів [Текст] = Awareness and understanding of the threats for the health of the behavioral risk factors in the development of non-communicable diseases by the young people as an important component of the implementation of preventive measures / А. М. Сердюк [та ін.] // Довкілля та здоров’я. - 2018. - № 3. - С. 62-66. - Бібліогр.: в кінці ст.


MeSH-головна:
СОЦИАЛЬНЫЕ ДЕТЕРМИНАНТЫ ЗДОРОВЬЯ -- SOCIAL DETERMINANTS OF HEALTH (тенденции)
СТУДЕНТЫ -- STUDENTS (психология)
КУРЕНИЕ -- SMOKING (вредные воздействия, профилактика и контроль, тенденции)
АЛКОГОЛЕМ ВЫЗВАННЫЕ РАССТРОЙСТВА -- ALCOHOL-RELATED DISORDERS (патофизиология, профилактика и контроль)
ЗДОРОВЫЙ ОБРАЗ ЖИЗНИ -- HEALTH BEHAVIOR (этнология)
ПРОФИЛАКТИЧЕСКИЕ СЛУЖБЫ -- PREVENTIVE HEALTH SERVICES (использование, организация и управление, тенденции)
СТАТИСТИЧЕСКАЯ ОБРАБОТКА ДАННЫХ -- DATA INTERPRETATION, STATISTICAL
Анотація: Актуальність обумовлена ​​необхідністю вивчення як рівня обізнаності молоді щодо факторів ризику розвитку неінфекційних захворювань, так і ступеня їх поширеності куріння серед прогнозування наслідків реалізації профілактичних заходів. Мета - визначення рівня обізнаності студентів про поведінкових факторах ризику розвитку неінфекційних захворювань і усвідомлення ними загрози цих факторів для здоров'я. Матеріали та методи. Проведено опитування студентів Київського національного торгово-економічного університету за спеціальністю: харчова технологія та товарознавство (вибірка - 430 респондентів) про основних фактори ризику розвитку неінфекційних захворювань, а також усвідомлення молоддю ролі способу життя для збереження здоров'я. Результати. Було показано, що про вплив поведінкових факторів на розвиток неінфекційних захворювань обізнані більшість студентів: про вплив нераціонального харчування - 87,4%, недостатній фізичній активності - 80,9%, зловживання алкоголем і слабоалкогольними напоями - 92,2%, куріння - 91, 6%. Однак, ця обізнаність не приводить до усвідомлення загрози їх здоров'ю: вживають солодкі газовані та слабоалкогольні напої (відповідно: 68% - дівчата, 92% - юнаки; 65% - дівчата, 71% - юнаки), кожна третя дівчина і більше 40% воліють випивати чай або каву з 2 і більше ложками цукру, вживають 25 г і більше солі на добу, а також 25% респондентів вживають маргарини і спреди, близько 25% невживані щодня фрукти і овочі; курять сигарети і вживають наркотики відповідно 23,8% - дівчата, 43,7% - юнаки та 10,3% респондентів. Встановлено, що тільки 55% опитаних вказали про активний спосіб життя і підтримці своєї фізичної форми. Наведене дослідження свідчить про необхідність подальшого удосконалення інформаційних та навчальних програм для поліпшення обізнаності та усвідомлення молодята небезпеки основних поведінкових факторів ризику розвитку неінфекційних захворювань
The topicality is stipulated by the necessity for the study both the level of the awareness of young people regarding risk factors of the development of non-communicable diseases and the level of their prevalence for the prediction of the consequences of the implementation of preventive measures. Objective: We determined the level of the awareness of the students about behavioral risk factors for the development of non-communicable diseases and understanding of the threats of these factors by them. Materials and methods: We performed the questionary in the students (430 respondents) of the Kyiv National Trade and Economic University in the speciality: food technology and commodity science about main risk factors for the development of non-communicable diseases and understanding of the role of the lifestyle for the health preservation in the young people. Results: The majority of the students was shown to be aware of the influence of the behavioral factors on the development of non-communicable diseases, the effect of inefficient nutrition - 87.4%, insufficient physical activity - 80.9%, alcohol and low-alcohol beverages - 92.2%, smoking - 91.6%. However, this awareness does not lead to understanding of the threat for their health: they consume sweet fizzy and low-alcohol beverages (girls - 68%, boys - 92%, girls - 65%, boys - 71% , respectively), every third girl and over 40% prefer to drink tea or coffee with 2 or more spoons of sugar, use 25 grams and more salt daily, and 25% of the respondents consume margarines and spreads, about 25% do not consume fruits and vegetables every day, 23.8% of the girls, 43.7% of the boys, and 10.3% of the respondents smoke cigarettes and use drugs. Only 55% of the respondents were estimated to point to an active lifestyle and maintaining of their physical form. The study indicates the need for the further improvement of the information and training programs to improve the awareness and understanding of the dangers of the main behavioral risk factors for the development of non-communicable diseases by the young people
Дод.точки доступу:
Сердюк, А. М.
Гуліч, М. П.
Коблянська, А. В.
Любарська, Л. С.

Вільних прим. немає