Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Vovk G. V., Koshovyi O. M., Komissarenko A. M.
Назва : The amino acid and monosaccharide composition of a dry extract from Salvia officinalis leaves obtained by complex processing
Місце публікування : Вісн. фармації. - Харків, 2016. - № 1. - С. 33-35 (Шифр ВУ18/2016/1)
MeSH-головна:
АМИНОКИСЛОТЫ -- AMINO ACIDS
МОНОСАХАРИДЫ -- MONOSACCHARIDES
Ключові слова (''Вільн.індекс.''): растений экстракты сухие
Анотація: The amino acid and monosaccharide composition of a dry extract from Salvia officinalis leaves obtained by complex processing has been studied. The preliminary determination of amino acids and monosaccharides has been performed by paper chromatography. The qualitative and quantitative analysis of free and bound amino acids and monosaccharides in the extract from Salvia officinalis leaves has been carried out using a high performance liquid chromatograph by Agilent Technologies company (model 1100) equipped with a flow vacuum degasser G1379A, a 4-channel pump of the low pressure gradient G13111A, an automatic injector G1313A, a column thermostat G13116A, diode array detector G1316A. As a result of the chromatographic studies of the amino acid and monosaccharide composition in the dry extract from Salvia officinalis leaves 10 free and 12 bound amino acids have been identified, six of which are indispensable – threonine, valine, isoleucine, leucine, phenylalanine and arginine, and 4 monosaccharides – glucose, galactose, rhamnose and arabinose. In the extract of Salvia officinalis leaves dominant substances are tyrosine, serine, glutamic and aspartic acid. In the dry extract of Salvia officinalis leaves the content of free (0.38%) and bound (0.43%) amino acids, monosaccharides (6.9%) increasing up to 11.2% after hydrolysis has been determinedДосліджено амінокислотний та моноцукровий склад сухого екстракту листя шавлії лікарської, одержаного шляхом комплексної переробки. Попереднє виявлення амінокислот та моноцукрів проводили методом паперової хроматографії. Якісний склад та кількісний вміст вільних та зв’язаних амінокислот та моноцукрів у екстракті з листя шавлії лікарської проводили за допомогою високоефективного рідинного хроматографа фірми Agilent Technologies (модель 1100), укомплектованого проточним вакуумним дегазатором G1379А , 4-х канальним насосом градієнта низького тиску G13111А, автоматичним інжектором G1313А, термостатом колонок G13116А, діодноматричним детектором G1316A. В результаті хроматографічного дослідження амінокислотного та моноцукрового складу сухого екстракту листя шавлії лікарської ідентифіковано 10 вільних та 12 зв’язаних амінокислот, шість з яких є незамінними – треонін, валін, ізолейцин, лейцин, фенілаланін і аргінін, та 4 моноцукри – глюкоза, галактоза, рамноза та арабіноза. В екстракті листя шавлії лікарської домінуючими аминокислотами є тирозин, серин, глутамінова та аспарагінова кислоти. В сухому екстракті листя шавлії лікарської встановлено вміст вільних (0,38%) та зв’язаних амінокислот (0,43%), моноцукрів (6,9%), вміст яких після гідролізу збільшується до 11,2%
Дод.точки доступу:
Koshovyi, O. M.
Komissarenko, A. M.