Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Авдіюк К. В., Варбанець Л. Д.
Назва : Вплив іонів металів та хімічних реагентів на активність а-амілази Achromobacter sp. 7а
Місце публікування : Мікробіол. журн. - К., 2016. - Т. 78, № 2. - С. 21-32 (Шифр МУ14/2016/78/2)
MeSH-головна: ACHROMOBACTER -- ACHROMOBACTER
ФОТОХИМИЧЕСКИЕ ПРОЦЕССЫ -- PHOTOCHEMICAL PROCESSES
ДЕТЕРГЕНТЫ -- DETERGENTS
Анотація: Вивчено вплив катіонів та аніонів на активність ?-амілази Achromobacter sp. 7а. Показано, що досліджений фермент стійкий до дії більшості аніонів, однак чутливий до ряду катіонів. Найбільш істотний інгібувальний вплив на активність ?-амілази Achromobacter sp. 7а виявили іони Hg2+, Al3+, Fe3+, Cu2+ і Ag+. Зниження активності ?-амілази Achromobacter sp. 7а у присутності ЕДТА і ЕГТА свідчить про наявність у її структурі іонів металу. Суттєву роль у функціонуванні даного ферменту відіграють карбоксильні і сульфгідрильні групи, про що свідчить його інгібування 1-[3-(диметиламіно)пропіл]-3-етилкарбодіімід метіодидом і п-хлормеркурібензоатом відповідно. ?-Амілаза Achromobacter sp. 7а не містить в активному центрі імідазольну групу гістидину, на відміну від більшості відомих глікозидаз. Досліджений фермент виявив високу стійкість до Твіну-20, сечовини і пероксиду водню, що робить його конкурентноспроможним з раніше описаними ?-амілазами.
Дод.точки доступу:
Варбанець, Л. Д.