Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Перець О. В., Серггенко Л. Ю., Селюкова П. Ю., Черевко Г. М., Бондаренко Т. В., Сиротенко Л. А.
Назва : Потенцюючий вплив надлишкового споживання фруктози на розвиток ожиріння у нащадків гестаційно стресованих матерів
Місце публікування : Проблеми ендокринної патології. - Х., 2016. - N 4. - С. 82-90 (Шифр ПУ17/2016/4)
MeSH-головна: СТРЕСС ПСИХОЛОГИЧЕСКИЙ -- STRESS, PSYCHOLOGICAL
ПРЕНАТАЛЬНЫЙ ПЕРИОД, ПИТАНИЯ БЕРЕМЕННЫХ ФИЗИОЛОГИЯ -- PRENATAL NUTRITIONAL PHYSIOLOGICAL PHENOMENA
ОЖИРЕНИЕ -- OBESITY
ТЕЛА МАССЫ ИНДЕКС -- BODY MASS INDEX
ФРУКТОЗА -- FRUCTOSE
ЛЕПТИН -- LEPTIN
БЕРЕМЕННОСТЬ -- PREGNANCY
МОДЕЛИ НА ЖИВОТНЫХ -- MODELS, ANIMAL
КРЫСЫ ЛИНИИ WISTAR -- RATS, WISTAR
Анотація: В роботі показано, що гестаційний стрес матерів призводить до народження нащадків із зниженою масою тіла та низьким рівнем лептину в плазмі крові. В дорослому віці у таких нащадків при однаковій кількості спожитої їжі маса тіла та маса жирової тканини перевищують відповідні показники у нащадків інтактних матерів. У нащадків стресованих матерів встановлена наявність лептинорезистентності гіпоталамічних структур регуляції енергозабезпеченості організма, яка проявлялася у відсутності анорексигенних ефектів при гіперлептинемії. Тривале надходження фруктози в організм нащадків стресованих матерів призводить до поглиблення гестаційно обумовленої лептинорезистентності та вже в молодому віці може сприяти розвитку ожиріння.
Дод.точки доступу:
Перець, О. В.
Серггенко, Л. Ю.
Селюкова, П. Ю.
Черевко, Г. М.
Бондаренко, Т. В.
Сиротенко, Л. А.